Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη νέα “έξοδο”

Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη νέα “έξοδο”

Αναμφίβολα ήταν υψηλές οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, καθότι ξεπέρασαν τα 13 δισ. Ευρώ. Οι προσφορές αυτές υποβλήθηκαν από επενδυτές κατά την χθεσινή τρίτη για φέτος προσφυγή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίων για δανεισμό, ολοκληρώνοντας έτσι μια μακρά και προσεκτική προετοιμασία η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2018, επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η δημοπρασία την οποία διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν κάπως διστακτική. Και αυτό, καθώς αποφασίστηκε η “ασφαλής” κίνηση έκδοση 7ετούς ομολόγου αντί 15ετούς που επίσης είχε προταθεί με σκοπό να αποσταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032 οπότε και λήγουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Απόδοση

Επιπλέον, η τελική διαμόρφωση της απόδοσης, υπό την έννοια ότι το τελικό 1,90% θα μπορούσε να είχε κινηθεί χαμηλότερα αν γίνονταν δεκτές περισσότερες προσφορές από κερδοσκοπικά funds. Η λογική όμως της αναζήτησης “ποιοτικών” χαρτοφυλακίων με μεσομακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική, χωρίς μεγάλο ρίσκο κερδοσκοπικών κινήσεων στην δευτερογενή αγορά με τις συνεπακόλουθες ευρείες διακυμάνσεις τιμής και απόδοσης, επέφερε ανοδικές τάσεις στο διαμορφούμενο  επιτόκιο της έκδοσης. Άλλωστε, και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στην περιοχή πέριξ του 2,30% τις τελευταίες ημέρες (χθες κυμαινόταν μεταξύ 2,23% και 2,31%) αλλά και του πενταετούς στο 1,26%, δείχνουν ότι με προβολή της τιμολόγησης του επταετούς, ήταν εφικτή και χαμηλότερη απόδοση.

Επιτόκιο

Το επιτόκιο του νέου επταετούς ομολόγου που δημοπράτησε το ελληνικό δημόσιο αντλώντας κεφάλαια 2,5 δισεκ. ευρ διαμορφώθηκε στο  1,90%.
Κάτι λιγότερο του ενός πέμπτου του ποσού αντλήθηκε, 450 εκατομμύρια από τα 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης, καλύφθηκαν από τους αναδόχους, δηλαδή τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους  Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Généra. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται ακόμη ότι σχεδόν το ήμισυ της έκδοσης καλύφθηκε από εντολές επενδυτών από το Λονδίνο. Σχεδόν το ήμισυ των προσφορών, πάνω από 6 δισ. ευρώ, προήλθε από 210 επενδυτές. Όσον αφορά τον τύπο των επενδυτών, το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Τα 2,5 δισ. που άντλησε το ελληνικό δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσειμέρος του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ, το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δις. ευρώ./ibna