Βόρεια Μακεδονία: “Τρικυμία” για το γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας

Βόρεια Μακεδονία: “Τρικυμία” για το γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας

Οι ισχυρισμοί για τη συμμετοχή της πρώην προέδρου της ειδικής εισαγγελικής αρχής, Katica Janeva, σε σκάνδαλο διαφθοράς, αποτέλεσαν πραγματικό πλήγμα στο εν λόγω θεσμικό όργανο. Η Janeva αποτελεί μέρος της έρευνας μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη ενός τηλεοπτικού δικτύου στα Σκόπια και ενός επιχειρηματία, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ από άλλον επιχειρηματία ο οποίος διερευνήθηκε από την Εισαγγελία.

Όμως, η Lence Ristovska, μία συνάδερφος εισαγγελέας της Janeva, λέει ότι αυτή η υπόθεση δεν θα βλάψει την απόδοση αυτού του θεσμού.

«Η ακεραιότητα του γραφείου της Ειδικής Εισαγγελίας δεν διακυβεύεται. Οι ενέργειες των ατόμων δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το θεσμικό όργανο και δεν θα επηρεάσουν τις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε η Ristovska.

Οι εμπειρογνώμονες του συστήματος δικαιοσύνης έχουν αμφιβολίες για τη λειτουργία αυτού του θεσμού, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2015 ως μέρος μιας πολιτικής συμφωνίας που αποσκοπούσε στο να ρίξει φως το σκάνδαλο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ο σκοπός αυτού του γραφείου δεν επιτεύχθηκε. Σε τρία χρόνια, μόνο ένα άτομο που κατέληξε στη φυλάκιση από τα 90 άτομα που κατηγορήθηκαν για διαφθορά. Χωρίς πολιτική στήριξη και μποϊκοτάζ από τα δικαστήρια, μπορούμε να δούμε ότι αυτό το γραφείο απέτυχε στην αποστολή του», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου, Blerim Reka./ibna