Με τέταρτο πλοίο η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τέταρτο πλοίο η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Την αποστολή ενός ακόμη σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε από τα Σκόπια όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παρουσία της και τις δραστηριότητες της στην εν λόγω περιοχή.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε. αναφορικά με την Τουρκία, ο ίδιος σχολίασε πως πρόκειται “για ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως τις εν λόγω ευρωπαϊκές κυρώσεις “δεν χρειάζεται να τις λάβει κανείς σοβαρά καθώς δεν είναι κάτι που θα μας επηρεάσει”.

Ειδικότερα, ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι “η Ε.Ε. μας έχει ανάγκη. Είτε είναι το θέμα των προσφύγων είτε άλλο, αναγκαστικά θα έρθουν σε μας. Θα έχουμε επαφές, δεν υπάρχει διαφυγή. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις που έλαβαν. Δηλαδή, λήφθηκε για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, με μια ανόητη αντίληψη αλληλεγγύης, υπό την πίεση του ελληνοκυπριακού τομέα και της Ελλάδας έλαβαν, να με συγχωρείτε, τέτοιες πρόστυχες αποφάσεις”.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί δεν τέθηκαν υπό εγγύηση, συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι “για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το λέω καθαρά και το είπα και στους ιδίους, εάν λάβετε τέτοιες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας. Εκεί έχουμε τρία πλοία μας και πρώτα ο Αλλάχ θα στείλουμε σύντομα και το τέταρτο πλοίο μας. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Αλλά ενόσω δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμείς εκεί θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητες μας”.

Ο Mevlüt Çavuşoğlu ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας, αναφερόμενος στην ελληνοκυπραική πλευρά, ότι “ας βάλουν μυαλό το συντομότερο και να καθίσουν στο τραπέζι για τον δίκαιο διαμοιρασμό, διαφορετικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν θα τα χαρίσουμε σε κανένα. Ούτε στην Ε.Ε., ούτε στους Ελληνοκύπριους, ούτε σε άλλη χώρα τα χαρίζουμε”.

Την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε, τέλος, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας,Fatih Dönmez, διευκρινίζοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis θα σταλεί στην Ανατολική Μεσόγειο μόλις ολοκληρώσει τις τρέχουσες δραστηριότητες του στην Θάλασσα του Μαρμαρά./ibna