Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Σερβία χωρίς συμφωνία-πλαίσιο, λέει ο Haradinaj

Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Σερβία χωρίς συμφωνία-πλαίσιο, λέει ο Haradinaj

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, δήλωσε την Τρίτη ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία χωρίς συμφωνία-πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση των υφιστάμενων συνόρων.

Ο Haradinaj επέκρινε τη Σερβία και ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας για το δισταγμό τους να συμπεριλάβουν αυτήν την αρχή ως μέρος μιας δυνητικής συμφωνίας.

«Είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα και δεν απαιτούμε τίποτα άλλο παρά αμοιβαία αναγνώριση. Δεν θα ξεκινήσουμε διάλογο χωρίς να έχουμε μια συμφωνία-πλαίσιο η οποία θα περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση στα υπάρχοντα σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Haradinaj.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας και του προέδρου Macron αυξάνεται και ότι ένας τέτοιος ρόλος «θα μπορούσε να φέρει τη Σερβία πίσω στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς να την κατάργηση των τελωνειακών δασμών».

Ο Haradinaj επαίνεσε επίσης τις εκκλήσεις του προέδρου Macron για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Vucic δήλωσε στο Βελιγράδι ότι ο πρόεδρος Macron αντιλαμβάνεται «τη σημασία του προβλήματος όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο και ότι δεν μπορούν να επιλυθούν τα πράγματα εάν καμία πλευρά δεν κάνει παραχωρήσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, μόλις ολοκλήρωσε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει νέο κίνητρο για την ανανέωση των συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, είπε ότι θα φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στο Παρίσι μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Angela Merkel.

Η Σερβία συνδέει τη συνέχιση των συνομιλιών με την άρση των δασμών που επιβαρύνουν τα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία. Οι δασμοί αυτοί εισήχθησαν από το Κοσσυφοπέδιο τον περασμένο Νοέμβριο. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι μια συνάντηση θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, παρόμοια με αυτή που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα την 1η Ιουλίου./ibna