Ο Μητσοτάκης προς επιλογή νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου

Ο Μητσοτάκης προς επιλογή νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ursula von der Leyen, που έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Γερμανίδα πολιτικός θα διαδεχθεί τον Jean-Claude Juncker στις 31 Οκτωβρίου, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εξέλεξε με εννέα ψήφους διαφορά την Τρίτη το βράδυ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται τώρα να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς θεωρείται φαβορί για τη θέση, ενώ φημολογείται επίσης ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να διαλέξει δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο Schinas είναι έμπειρος αξιωματούχος με βαθιά γνώση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση. Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας όμως, πηγές αναφέρουν ότι στο Σαμαράς δεν είναι πιθανό να προσφερθεί θέση στην Επιτροπή.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σαμαρά πραγματοποιήθηκε «σε ένα θετικό κλίμα» και ότι «δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που διατυπώνει αντιρρήσεις στο να γίνει Επίτροπος». Ωστόσο, θεωρείται ότι ο κ. Ursula Von der Leyen θα θέλει να παρουσιάσει ένα συμβούλιο επιτρόπων με «φρέσκα πρόσωπα» και δεν επιθυμεί επίσης να προσφέρει στον Σαμαρά τον ρόλο του αντιπροέδρου που συνήθως προσφέρεται στους πρώην πρωθυπουργούς.

Ο Μητσοτάκης αναμένεται να περιμένει μέχρι να καθοριστεί ποιο χαρτοφυλάκιο θα παραδοθεί στον επόμενο Έλληνα Επίτροπο, προτού ανακοινώσει ποιος θα προταθεί για τη θέση. Ο επόμενος Επίτροπος θα επιλεγεί για πενταετή θητεία, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Αβραμόπουλος είναι επίσης ένα από τα πρόσωπα που επεξεργάζεται ο Μητσοτάκης. Οι φήμες ότι ο Αβραμόπουλος μπορεί να παραμείνει στην Επιτροπή προκάλεσε έκπληξη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος ανακοίνωσε την επιστροφή του στην εγχώρια πολιτική./ibna