Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Και τέταρτο πλοίο στέλνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».

Την ίδια ώρα η Τουρκία γνωστοποίησε χθες αργά ότι στέλνει και νέο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε το Anadolu, πρόκειται για το σεισμογραφικό «Ορούκ Ρέις» το οποίο σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ θα σταλεί στην Ανατολική Μεσόγειο αφότου ολοκληρώσει τις εργασίες του στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία στέλνει τέταρτο πλοίο σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο./ibna