«Κυρίαρχος» το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

«Κυρίαρχος» το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Το φυσικό αέριο παραμένει ο «πρωταγωνιστής» στην αγορά ενέργειας και στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο τα επόμενα χρόνια όσο το μερίδιο του άνθρακα θα μειώνεται όλο και περισσότερο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline – TAP, Luca Schieppati.

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, όπως επεσήμανε, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμισε την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου ο αγωγός ΤΑΡ τα επόμενα χρόνια να είναι σε θέση να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, αυξάνοντας την δυναμικότητα του.

Από το 2020, ο TAP σχεδιάζει να μεταφέρει κατά την πρώτη φάση περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ο αγωγός να διπλασιάσει την δυναμικότητα του, ανταποκρινόμενος στην μελλοντική αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πρόσθετες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο θα φθάσει στις ευρωπαϊκές αγορές, υποστηρίζοντας την μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα” δήλωσε τέλος ο Luca Schieppati.

Τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας ως βασική διαδρομή διέλευσης προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Κασπίας αναγνώρισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιος για την Ενέργεια, Maros Sefcovic, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “ο Νότιος Διάδρομος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος και οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσουν την μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη”.

“Η συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκεται σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο και είμαστε σε θέση πλέον να διασφαλίσουμε την ομαλή ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, αν και οι συζητήσεις για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολες” σημείωσε, τέλος, ο ίδιος./ibna