Νέα προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ιντερπόλ, η Σερβία αντιδρά

Νέα προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ιντερπόλ, η Σερβία αντιδρά

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε και πάλι αίτηση υποψηφιότητας για να γίνει μέλος της Ιντερπόλ. Η εκτελεστική επιτροπή της Interpol αποφάσισε υπέρ της υποβολής της αίτησης ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί στη Χιλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Behgjet Pacolli, ελπίζει ότι η Σερβία δεν θα ασκήσει πιέσεις ενάντια στην ένταξή της χώρας του σε αυτόν τον οργανισμό αυτή τη φορά.

«Ελπίζουμε ότι η Σερβία θα συνέλθει και δεν θα εμποδίσει την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Pacolli.

Ωστόσο, ο Σέρβος ομόλογός του, Ivica Dacic, δήλωσε ότι ούτε και φέτος το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί στην Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία επέτρεψε στο Κοσσυφοπέδιο να υποβάλει την αίτησή του, είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Nebojsa Stefanovic δήλωσε χθες ότι η Σερβία θα συνεχίσει να διεξάγει διπλωματικό αγώνα για να εμποδίσει το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος της Ιντερπόλ.

Πριν από ένα χρόνο, το Κοσσυφοπέδιο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους για να γίνει μέλος αυτού του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού. Σέρβοι αξιωματούχοι θεωρούν την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου ως νίκη, μετά και τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν γι’ αυτό.

Μετά από αυτό, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία στις εισαγωγές σερβικών αγαθών κατά 100%, με αποτέλεσμα από τότε  να έχει σταματήσει ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών./ibna