Μήνυμα Ρέγκλινγκ προς την Ελλάδα για πλεόνασμα και αφορολόγητο

Μήνυμα Ρέγκλινγκ προς την Ελλάδα για πλεόνασμα και αφορολόγητο

Μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε «χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. «Τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν παρουσίασε την 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που αξιολογεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε, η έκθεση συμπεραίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, είπε, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αναφέροντας συγκεκριμένα την υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την απόφαση για νέες αυξήσεις δαπανών, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο κ. Σταϊκούρας «με διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν, όταν σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προς αυτόν τον κοινό στόχο».

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι «θα υπάρχει τακτικός διάλογος».

Οι τράπεζες συγκρατούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο NPLs. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθήσει και τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, είπε.

Για το τι θα ενθάρρυνε πιο πολύ τους ξένους ώστε να επενδύσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο. Ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ της ανάπτυξης, περιμένω πολλά. Αναμένω ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς, υπογράμμισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας τη δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία». Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Σύμφωνα με ελληνική πηγή η αποστολή στοιχείων στους θεσμούς για το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει ήδη. Η ίδια πηγή σχολιάζοντας την ομιλία του επικεφαλής του ESM ο οποίος αναφέρθηκε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης υποστήριξε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, μάλιστα, ότι στις συζητήσεις που είχε χθες ο Κ. Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών, ουδέποτε ανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου./ibna