Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί για το Φυσικό Αέριο μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί για το Φυσικό Αέριο μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Απορρίφθηκε όπως και ήταν αναμενόμενο, η πρόταση που κατέθεσε η Τ/κ πλευρά για τη συνδιαχείριση του κυπριακού φυσικού αερίου όπως κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες. Το συμβούλιο Αρχηγών έλαβε χώρα στη Λεμεσό, και το κοινό ανακοινωθέν είναι ενδεικτικό της ανάγνωσης προθέσεων που κάνει η κυπριακή Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Mustafa Akinci δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Akinci περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Akinci, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Akinci».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Akinci και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Akinci».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Akinci δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού»./ibna