Ο Tăriceanu είναι ο εκλεκτός του PSD για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία

Ο Tăriceanu είναι ο εκλεκτός του PSD για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία

Τον υποψήφιο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) Călin Popescu-Tăriceanu θα υποστηρίξει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) όπως πρότεινε η Πρόεδρος του PSD και Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dăncilă.

Ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου 2019, με τον νυν Πρόεδρο της χώρας Klaus Iohannis να έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Προεδρικό θώκο. Ο Iohanis που εκλέχθηκε Πρόεδρος το 2014 με την υποστήριξη της Χριστιανο-Φιλελεύθερης Συμμαχίας (PNL), είναι  Σάξονας της Τρανσυλβανίας και μέλος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας που εγκαταστάθηκε στην Τρανσυλβανία τον 12ο αιώνα.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του PSD και Πρωθυπουργός Viorica Dăncilă, με το πέρας της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος δήλωσε ότι : «Υπέβαλα στην Εκτελεστική Επιτροπή την επιλογή να υποστηρίξουμε έναν εκτός κόμματος υποψήφιο, την επιλογή να υποστηρίξουμε έναν υποψήφιο του ALDE, τον Călin Popescu-Tăriceanu. Μετά την ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής, φάνηκε ότι το PSD θέλει έναν υποψήφιο, ο οποίος θα υποστηριχτεί από το ALDE και το PRO Romania και θα έχει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τα δύο πολιτικά κόμματα».

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του PSD, αποφασίσθηκε το Συνέδριο του κόμματος για την επιλογή του υποψήφιου Προέδρου να γίνει στις 3 Αυγούστου, ενώ συζητήθηκε επίσης, το πρόγραμμα επισκέψεων σε όλο το έδαφος της Ρουμανίας και σε κάθε κομητεία ενόψει των προεδρικών εκλογών όπου θα πρέπει να συναντήσουν τα μέλη, τους συμπαθούντες καθώς και την ηγεσία του PSD σε κάθε μία από τις κομητείες./ibna