Η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του ΦΑ στο Συμβούλιο Αρχηγών στην Κύπρο

Η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του ΦΑ στο Συμβούλιο Αρχηγών στην Κύπρο

Ελπίζουμε να τη δουν θετικά, λένε οι Τ/κ, πάει προς απόρριψη

Του Μιχάλη Μιχαήλ  

Συνέρχεται σήμερα στη Λεμεσό το Συμβούλιο Αρχηγών, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι στιγμής η Λευκωσία δεν σχολίασε επισήμως την πρόταση Ακιντζί και αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση μετά τη σημερινή σύνοδο στη Λεμεσό.

Αρμόδιες πηγές λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν με όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί το θέμα οι πολιτικοί αρχηγοί και πως θα υπάρξει τοποθέτηση επί της πρότασης Ακιντζί μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών. Η πρόταση Ακιντζί επιδόθηκε την περασμένη Κυριακή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον επικεφαλής του Γραφείου της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Sergiy Illarionov, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας και προνοεί ότι:

-Η διευθέτηση του ζητήματος των υδρογονανθράκων, δε θα επηρεάσει τις υφιστάμενες πολιτικές και νομικές θέσεις των Τ/κ και Ε/κ για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

-Τα δύο μέρη να αποφεύγουν την έκδοση αδειών για εξερεύνηση σε “διαφιλονικούμενες” περιοχές.

-Οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα στην επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

-Στην επιτροπή θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα και θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις. Στις συνεδριάσεις μπορούν να μετέχουν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ως παρατηρητές. Θα συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται.

-Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα συμφωνηθούν τα ποσοστά κατανομής των εσόδων από τις δραστηριότητες των εταιρειών (εκτός “διαφιλονικουμένων” περιοχών).

-Από κοινού θα συμφωνούνται οι μελλοντικές δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης και η μεταφορά των πόρων σε άλλες αγορές.

-Σημαντικό μέρος των εσόδων (στο Ταμείο Υδρογονανθράκων) να διατεθεί για την επίλυση του περιουσιακού και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην εξίσωση του επιπέδου ανάπτυξης των δύο πλευρών.

Πάντως οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τη θέλουν να μην περνάει από το Συμβούλιο των Αρχηγών και στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπάρξει μια αντιπρόταση.

Ευχόμαστε να δουν την πρόταση με την απαραίτητη ευαισθησία, λέει ο Μπουρτζιού

Την προσδοκία η ε/κ ηγεσία να αξιολογήσει με την απαιτούμενη ευαισθησία την νέα πρόταση του Τ/κ ηγέτη προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα των υδρογονανθράκων, εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι ως «προεδρία» – όπως γράφει – «ευχή μας η πρόταση που υποβλήθηκε με εποικοδομητική και ειλικρινή προσέγγιση, να αντικριστεί με τον ίδιο τρόπο».

Η εν λόγω πρόταση, πρόσθεσε, περιέχει την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, ιδέα την οποία είχε θέσει από παλιά ο Τ/κ ηγέτης ως διέξοδο. «Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι από το 2011 για μια κοινή επιτροπή, ετοιμάστηκε κατά περιεκτικό τρόπο με πιο πολλές λεπτομέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από τότε μέχρι σήμερα». Κατά την ετοιμασία αυτής της πρότασης έγιναν διαβουλεύσεις, σημείωσε, είτε με την «κυβέρνηση» της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είτε με την Τουρκία.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού επανέλαβε τη θέση του κ. Ακιντζί ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να μετατραπεί από ένα πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας και έκανε αυτή την πρόταση με στόχο να υπάρξει έδαφος σύγκλισης, λαμβάνοντας υπόψην και τις κλιμακούμενες εξελίξεις και τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, και επιθυμεί – σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του – «να το συζητήσει στη συνάντηση που θα έχουν σύντομα»./ibna