Η κατάσταση με τους Τούρκους πολίτες στη Β-Ε είναι πολιτικοποιημένη, καταγγέλλουν οι δικηγόροι

Η κατάσταση με τους Τούρκους πολίτες στη Β-Ε είναι πολιτικοποιημένη, καταγγέλλουν οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι των Τούρκων πολιτών, των οποίων η έκδοση ζητείται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, θεωρούν ότι τα δικαιώματα των πελατών τους πρέπει πρώτα απ ‘όλα να προστατεύονται από τα θεσμικά όργανα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ότι, ως νόμιμοι εκπρόσωποι, είναι εδώ «για να αποδείξουν ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης, ότι δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή δικαστική διαδικασία εναντίον τους και ότι ζουν νόμιμα στη Β-Ε εδώ και χρόνια».

Ο δικηγόρος Nedim Ademović δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στο Σεράγεβο ότι «η κατάσταση με τους Τούρκους πολίτες είναι πολιτικοποιημένη και υπάρχει μεγάλη πολιτική πίεση στα όργανα της Β-Ε για την επίλυση αυτών των υποθέσεων, όχι με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Β-Ε και τα διεθνή πρότυπα, αλλά μέσω πολιτικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η Άγκυρα παρέδωσε έναν κατάλογο οκτώ Τούρκων πολιτών που ζουν τώρα στη Β-Ε και των οποίων τα διαβατήρια έχουν ακυρωθεί.

«Πιστεύαμε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ επειδή είχαμε την πεποίθηση ότι τα θεσμικά όργανα θα επιλύσουν το ζήτημα με νόμιμο τρόπο, αλλά η κατάσταση έχει πολιτικοποιηθεί στο βαθμό που πρέπει να υπερασπιστούμε τους πελάτες μας», δήλωσε ο Ademović.

Πρόσθεσε δε ότι «κανένας πολίτης δεν μπορεί να εκδοθεί χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι διαπράχθηκε έγκλημα». Ο Ademović τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία στην Τουρκία, καμία έρευνα ή κατηγορητήριο εναντίον τους.

«Πρόκειται για άτομα που εργάζονται και ζουν κανονικά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ademović.

Η δικηγόρος Senka Nožica επεσήμανε ότι οι εν λόγω Τούρκοι πολίτες ζουν στη Βοσνία εδώ και πολύ καιρό και δεν απασχόλησαν ποτέ τη δικαιοσύνη.

«Οι πελάτες μας ζουν στη Β-Ε εδώ και πολλά χρόνια, μερικοί από αυτούς περισσότερο από 20 χρόνια. Οι περισσότεροι εργάζονται ως δάσκαλοι, καθηγητές, είναι παντρεμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παιδιά εδώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Nožica, προσθέτοντας ότι για τους πελάτες τους δεν έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες ούτε στην Τουρκία ούτε στη Βοσνία.

«Μερικοί από τους πελάτες μας είναι διάσημοι πολίτες στην κοινωνία μας. Δεν θα πούμε τα ονόματά τους και ξέρετε ότι ένας από αυτούς είχε προταθεί για το βραβείο της 6ης Απριλίου, το οποίο δεν παραδόθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναφορές, περισσότεροι από 60 Τούρκοι πολίτες στη Β-Ε υπέβαλαν αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ προσώπων από τον κατάλογο που παραδόθηκε στα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη Β-Ε.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Haldun Koç δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του για τα τοπικά ΜΜΕ ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα «μέχρι την ημέρα κατά την οποία το FETÖ θα αφαιρεθεί από όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται κάτω υπό διάφορες μορφές».

«Στη βάση αυτής της διαδικασίας θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε όλους τους φίλους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, για το FETÖ και να ζητάμε στενή συνεργασία, πράγμα που ακριβώς συνεπάγεται η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία με τις αρχές της Β-Ε με απώτερο σκοπό να τερματίσουμε την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης στη χώρα», τόνισε ο Πρέσβης Koç./ibna