Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει “κενό” το 2019

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει “κενό” το 2019

Για τη μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2019 διαβεβαίωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά τη συνάντηση του νέου υπουργού Χρήστου Σταικούρα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του υπουργείου που κάνουν τις σχετικές προβλέψεις.

Μάλιστα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι από την πλευρά των δανειστών δίνεται περιθώριο για αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική υπό την προϋπόθεση ότι «πιάνονται οι στόχοι». Κατά τις ίδιες πηγές έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το κείμενο στους δανειστές, ενώ δεν αλλάζει ο στόχος σε ότι αφορά την κατάθεσή του και την ψήφισή του μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Χρυσή” Βίζα και…συναντήσεις

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν συζητήσεις, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» αλλά και στο leasing αυτοκινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έκλεισε ένας πρώτος κύκλος επαφών με τους δανειστές, καθότι ο  Χρήστος Σταϊκούρας συνομίλησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Mario Centeno, συναντήθηκε εκτός από το Klaus Regling  και με τον Peter Dolman (ΔΝΤ). Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Declan Costello (Κομισιόν), ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθεί και στην συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM.

Σε καλό κλίμα με Regling

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM η συνάντηση του Klaus Regling με τον Χρήστο Σταϊκούρα διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρεται πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών και στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν «η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και οι προκλήσεις και οι προοπτικές της Ελλάδας».

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να έχουν στενή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Ελλάδας, των πολιτών της και για την προώθηση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»./ibna