Εντολή για “restart” του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Επιτροπή

Εντολή για “restart” του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Επιτροπή

Το “πράσινο φως” για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα εκφράζει και θα εντάσσει στις τάξεις του αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς και οικολόγους πολίτες, άναψε η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το Σάββατο.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 4.5 χρόνια μετά την διακυβέρνηση της Ελλάδας για πρώτη φορά από μια δύναμη της Αριστεράς βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια νέα ιστορική πρόκληση. Να αντιστοιχηθεί το ισχυρό ποσοστό του 31.5% με την πολιτική και οργανωτική δύναμη του κόμματος. “Να κάνουμε restart στο κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό τον λόγο ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες και η καταγραφή των προτάσεων για τον τρόπο ανασυγκρότησης, την δομή και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του κόμματος τους πρώτους μήνες του 2020. Ο στόχος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζουν το 10% της εκλογικής βάσης, ήτοι 180.000 μέλη από τα περίπου 30.000 μέλη που μετράει σήμερα.

Κοινός τόπος στο εσωτερικό του κόμματος είναι το άνοιγμα και η ανασυγκρότηση να γίνουν χωρίς να “υποσταλούν οι σημαίες”, δηλαδή οι αξίες και οι αρχές της αριστεράς. Γύρω από αυτές πρόκειται να χτιστεί η ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ με έντονα ενισχυμένα τα “πράσινα” χαρακτηριστικά, με την οικολογία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να μπαίνει πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Από κοινού με την Προοδευτική Συμμαχία η προετοιμασία του συνεδρίου

Σε αυτό το πλαίσιο επισφραγίζεται η επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μάλιστα σήμερα ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας όπου επικυρώθηκε η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε η απο κοινού προετοιμασία του συνεδρίου με ορίζοντα την ένταξη της συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οδικός χάρτης θα αποφασιστεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα διεξαχθεί καμπάνια σε όλη την Ελλάδα, με στόχο μα απλωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αλλά και να έρθει κοντά με τη νέα γενιά που.

Η νέα γενιά θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον δρόμο προς την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό τον λόγο ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να επιλέγει τα στελέχη της γενιάς του αλλά και νεότερα προκειμένου να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στο κόμμα στη νέα εποχή.

Από τα “αγκάθια” του επόμενου διαστήματος αναμένεται να είναι η πρόταση για εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος καθώς υπάρχουν έντονες ενστάσεις.  Μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος εκλέγεται από το συνέδριο.

Αύριο η πρώτη της κοινοβουλευτικής ομάδας

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τον νέο ρόλο του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματική, θεσμική αλλά και κινηματική. Αύριο συνεδριάζει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά, προκειμένου να είναι σε “θέση μάχης” ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης που ξεκινούν το Σάββατο./ibna