Βγαίνει με 7ετές η Ελλάδα στις αγορές

Βγαίνει με 7ετές η Ελλάδα στις αγορές

Στην έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας προχωρά άμεσα, πιθανότατα δε και σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ έδωσε ήδη εντολή στους οίκους Bank of America Merill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει “στο κοντινό μέλλον” και αυτή εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει σήμερα. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί πως άτυπος στόχος της έκδοσης είναι να διαμορφωθεί ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,80%. Σημειώνεται εν προκειμένω, ότι στην δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων, το υφιστάμενο επταετούς διάρκεια ομόλογο διαπραγματεύεται στο πεδίο πέριξ του 1,55%.

Γιατί τώρα

Ο λόγος για τον οποίον επελέγη η παρούσα φάση είναι ότι ο  ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα το οποίο επικρατεί στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί εγκαίρως ο στόχος για την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος. Με αυτήν την έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2019, καθότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο εκδόσεις ομολόγων επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ως τώρα έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου το πενταετές ομόλογο του περασμένου Φεβρουαρίου και το δεκαετές του περασμένου Μαρτίου. Συνολικά έχουν αντληθεί τα 5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ως ανώτατο όριο δανεισμού από τις αγορές.  Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι βασικός στόχος είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών μεσομακροπρόθεσμης προοπτικής και δευτερευόντως η τιμολόγηση που δεν θα αποτελεί πρόβλημα έστω και αν υπερβεί το όριο του 2%.

Οι αποδόσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ελληνικές αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αν και το “momentum” δεν είναι το ίδιο ευνοϊκό μα εκείνο που ήταν τις τελευταίες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία 24ωρα πριν τις εκλογές η απόδοση του  10ετούς ομολόγου άγγιξε το 2% καθώς βρέθηκε στο 2,01% που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό του εν λόγω τίτλου. Ωστόσο, η απόδοσή του χθες βρισκόταν αισθητά ψηλότερα, και ενδοσυνεδριακά είχε κυμανθεί ακόμη και στο 2,37% έναντι ανοίγματος στο 2,35%, δηλαδή 36 μονάδες βάσης πάνω από το προεκλογικό 2,01%. Όσον αφορά δε την απόδοση του πενταετούς ομολόγου, αυτή βρέθηκε χθες στο 1,32%. Παρά ταύτα, η προηγηθείσα των εκλογών αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν που είχε τροφοδοτήσει από το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σενάρια για νέα έξοδο στις αγορές το προσεχές διάστημα. Και σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι σε κατάσταση επιφυλακής για την έκδοση./ibna