Το βουλγαρικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τη σύμβαση επέκτασης της χωρητικότητας του δικτύου φυσικού αερίου

Το βουλγαρικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τη σύμβαση επέκτασης της χωρητικότητας του δικτύου φυσικού αερίου

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας απέρριψε την ένσταση toy φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, Bulgartransgaz, η οποία επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του ρυθμιστικού φορέα για την επαναφορά της σαουδαραβικής Arkad Engineering ως τον νικητή του διαγωνισμού για το σχεδιασμό και την κατασκευή της επέκτασης της εγχώριας υποδομής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να χειριστεί το αέριο που διέρχεται από τον αγωγό Turkish Stream.

Το δικαστήριο δήλωσε, με απόφαση της 11ης Ιουλίου, ότι τα επιχειρήματα της Bulgartransgaz ήταν ανεπαρκή για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού (CPC).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ρυθμιστική αρχή εμπόδισε την απόφαση της εταιρείας να απορρίψει την Arkad Engineering ως αντισυμβαλλόμενο μέλος, υπέρ του δεύτερου υποψήφιου στο διαγωνισμό – μιας κοινοπραξίας, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Bonatti, της ιταλικής θυγατρικής της γερμανικής εταιρείας Max Streicher και της Sàrl, που είναι εγγεγραμμένη στο Λουξεμβούργο, τις οποίες τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν με τον ρωσικό κατασκευαστή σωλήνων TMK.

Τον Ιούνιο, η Bulgartransgaz ανέφερε ότι η σαουδαραβική εταιρεία δεν παρείχε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο γραφειοκρατικές πράξεις, παρά τις αρκετές αναβολές, και ζήτησε αλλαγές στο σχέδιο σύμβασης, το οποίο θα παραβίαζε τους όρους του διαγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, η άλλη υποψήφια εταιρία δήλωσε στην Bulgartransgaz ότι ήταν διατεθειμένη να προσφέρει έκπτωση 31,1% στην τιμή που προσφέρθηκε αρχικά, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να αλλάξει την απόφασή της, ανέφερε η Bulgartransgaz.

Αυτό κατέληξε σε επίσημη καταγγελία από την Arkad στην CPC, το ρυθμιστικό όργανο που είχε επιφορτιστεί με την έκδοση απόφασης σχετικά με διαφορές δημόσιων συμβάσεων, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της Bulgartransgaz ήταν παράνομη επειδή δεν πληροί τις νομικές απαιτήσεις που απαιτούνται για την τροποποίηση της απόφασης ανάθεσης της σύμβασης.

Η Bulgartransgaz ενήργησε επίσης παρανόμως με την μονομερή επιβολή προθεσμίας υπογραφής της σύμβασης και ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον δεύτερο διαγωνιζόμενο πριν λήξει η προθεσμία αυτή. Επιπλέον, ο δεύτερος υποψήφιος δεν θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την προσφορά του τιμήματος μετά την υποβολή της προσφοράς, δήλωσε η CPC.

Τώρα που το δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, η Bulgartransgaz θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Arkad, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη των εργασιών.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη αμφισβητήσει εάν η Βουλγαρία θα μπορέσει να ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις μέσω του Turkish Stream στα σύνορα με τη Σερβία αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους και να φτάσουν στη μέγιστη προβλεπόμενη ποσότητα στα τέλη του 2020./ibna