Ρουμανία: Οι Ιταλοί φεύγουν; Κι έρχεται η Αυστραλία και το Κουβέιτ;

Ρουμανία: Οι Ιταλοί φεύγουν; Κι έρχεται η Αυστραλία και το Κουβέιτ;

Η πληροφορία που θέλει τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στην εγχώρια αγορά της Ρουμανίας, να αποχωρεί από την χώρα ανακινείται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, με τα επενδυτικά fund Macquarie, με έδρα την Αυστραλία, και την Σιγκαπούρη, αντίστοιχα, και την εταιρεία Wren House, με έδρα το Κουβέιτ, να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να «καλύψουν» το κενό…

Σημειώνεται ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Enel στην Ρουμανία ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η Enel είχε ανακοινώσει ότι η διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών της στοιχείων στην Ρουμανία θα ανασταλεί καθώς ο όμιλος εκπλήρωσε τον στόχο μείωσης των οφειλών του στα τέλη του 2014.

Είχε προηγηθεί, τον Ιούλιο του 2014, η ανακοίνωση του σχεδίου της ιταλικής εταιρείας για την πώληση πέντε ρουμανικών εταιρειών διανομής ενέργειας και μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ύψους 4 δις. ευρώ με στόχο την μείωση των χρεών του ομίλου.

Η Enel στην Ρουμανία ελέγχει το 78% των εταιρειών E-Distribution Muntenia και Enel Energie Muntenia, το 51% των εταιρειών E-Distribution Banat, E-Distribution Dobrogea και Enel Energie, ενώ της ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρείας Enel Romania.

Αθροιστικά αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται ένα δίκτυο ισχύος 128.000 χλμ., το οποίο διανέμει 15 TWh ετησίως (έχοντας το 34% της εγχώριας αγοράς) και πωλεί 10 TWh ετησίως σε τρία εκατομμύρια πελάτες.

Η Enel ελέγχεται από το ιταλικό κράτος, κατέχει πλειοψηφική συμμετοχή στην ισπανική εταιρεία Endesa και προχωρά, όπως επισημαίνεται, σε επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα δίκτυα, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν καταγραφεί.

Η εταιρεία, τέλος, με έδρα την Ρώμη, είναι ένας πολυεθνικός ενεργειακός όμιλος με παρουσία σε 34 χώρες και πέντε ηπείρους.

Το ενδεχόμενο «εξόδου» από την χώρα, όπως και από την Βουλγαρία, φαίνεται πως εξετάζει, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, και η τσέχικη ČEZ./ibna