Σεμνά ταπεινά και συναινετικά

Σεμνά ταπεινά και συναινετικά

Ενωτική και συναινετική εμφανίζεται η νέα κυβέρνηση στην πρώτη της εβδομάδα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τη “νεοφιλελεύθερη λαίλαπα”, που καλλιέργησε προεκλογικά και στην οποία συνεχίζει να κινείται σαν αντιπολίτευση η ΣΥΡΙΖΑ.

Μία από τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπου φρόντισαν να τονίσουν την ανάγκη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας. Προς υπογράμμιση αυτού μάλιστα στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με τους επιθεωρητές εργασίας για να δηλώσει και εκεί ότι οι έλεγχοι θα γίνονται και δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, από το υπουργείο Παιδείας όπου φρόντισε να τονίσει ότι “κινούμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας”. Αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης που χειρίζεται το θέμα της ΔΕΗ φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι οι οφειλές προς την ΔΕΗ που αγγίζουν τα 3 δις, θα αντιμετωπιστούν με ευαισθησία προς τους καταναλωτές. Στις πρώτες δηλώσεις δεν υπάρχουν αναφορές στην επταήμερη λειτουργία, ή στον κεφαλαιοκρατικό τρίτο πυλώνα στην ασφάλιση, στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας ή ακόμη για το θέμα της ΔΕΗ ο στρατηγικός επενδυτής και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Παράλληλα και παρά τις έντονες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες ημέρες τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να απαντούν, και σίγουρα όχι στον ίδιο τόνο. Όπως έλεγε στέλεχος της κυβέρνησης “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο θριαμβευτής των εκλογών, κέρδισε καθαρά και έχει άνετη αυτοδυναμία στην Βουλή. Δεν έχει κανέναν λόγο να τρομάξει τον κόσμο ή να δημιουργήσει συνθήκες που να ευνοούν σε δεύτερο χρόνο την αντιπολίτευση πεζοδρομίου που θα ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Βέβαια οι πρώτες κινήσεις είναι συμβολικές. Τα σχέδια δράσεων που διανεμήθηκαν στους υπουργούς μαζί με τα υπουργεία τους περιλαμβάνουν τους γενικούς τίτλους της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Το πραγματικό της στίγμα η κυβέρνηση θα το δώσει πρώτα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού το τριήμερα 20-22 Ιουλίου και ακόμη πιο ουσιαστικά με τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει. Ήδη έχει προαναγγείλει ότι στο νομοσχέδιο για την δομή της κυβέρνησης θα υπάρχει τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι δε και η πρώτη αντιπαράθεση που θα γίνει στη Βουλή, εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας και εξηγεί ότι,  καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ξεφύγει από την ιδεοληψία του για το άσυλο που κατέληξε να προστατεύει την παραβατικότητα, αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη νέα κυβέρνηση που στο θέμα αυτό απηχεί την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και της μεσαία τάξης της χώρας./ibna