Κύπρος: 45 χρόνια από το πραξικόπημα

Κύπρος: 45 χρόνια από το πραξικόπημα

Προκαλεί και σήμερα ο Erdogan με μήνυμα για «ήρωες»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έλαβε χώρα το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο άνοιξε τις θύρες για την εισβολή που ακολούθησε μερικές μέρες αργότερα. Στις 8.20 ακριβώς ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την Κύπρο, υπενθύμιση πως οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και ο σκοπός της απελευθέρωσης της χώρας από την τουρκική κατοχή, ανεκπλήρωτος.

Σήμερα θα λάβει χώρα ειδική συνεδρίαση της κυπριακής βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος, ενώ όλα τα κόμματα έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις. Στα ΜΜΕ λαμβάνουν χώρα αφιερώματα σε εκείνες τις τραγικές μέρες και ενώ το μέγα ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων παραμένει και αυτό ανοιχτό.

Ακόμη και σήμερα όμως ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προκαλεί. Με μήνυμά του λόγω της «επετείου» τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ιερή μνήμη των μαρτύρων μας και αυτά τα εδάφη τα οποία έχουν τιμήσει με τα αίματα τους. Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθεί η 15η Ιουλίου».

Το ιστορικό

Στις 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο, από την Εθνική Φρουρά. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο, πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών όπου ανακήρυξε την “Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου”. Ο Μακάριος μέσω Μάλτας και Λονδίνου έφτασε στην Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Ιουλίου έλαβε μέρος στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κατάγγειλε την Χούντα των Αθηνών για εισβολή.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων, εισέβαλε στην Κύπρο. Στις 23 Ιουλίου ο Νίκος Σαμψών προ της διαφαινόμενης κατάρρευσης παραιτήθηκε, όπως και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Όμως τα γεγονότα στην Κύπρο συνέχισαν να ξετυλίγονται και με μια δεύτερη επιχείρηση, τον Ατίλλα ΙΙ, τον Αύγουστο του ιδίου έτους, η Τουρκία κατέλαβε το 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισε 180 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες ελληνοκύπριοι./ibna