Επιστολή Akinci σε Αναστασιάδη για Φυσικό Αέριο, θα σταματήσουμε αν δεχτείτε ότι λέει η Άγκυρα

Επιστολή Akinci σε Αναστασιάδη για Φυσικό Αέριο, θα σταματήσουμε αν δεχτείτε ότι λέει η Άγκυρα

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κύπριος Πρόεδρος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στην Κύπρο, επιστολή-σχέδιο με την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci προτείνει στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τρόπους συνδιαχείρισης του Φυσικού Αερίου. Το περιεχόμενο ακριβώς της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. Και στο παρελθόν επί Mehmet Ali Talat είχε υπάρξει ανάλογη πρόταση που όμως απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όπως όλα δείχνουν η επιστολή αυτή έχει το πράσινο φως και από την Τουρκία, εφόσον το βασικό μήνυμα από Τούρκους αξιωματούχους μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν πως αν οι Ελληνοκύπριοι δεχτούν το περιεχόμενο αυτής, τότε θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου από τα τουρκικά γεωτρύπανα. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους.

Τι θα κάνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Ως πρώτη αντίδραση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις. Από τις επαφές που είχε με τα ΗΕ στην Κύπρο, την κ. Lute και το πότε θα κατέλθει στην Κύπρο, αλλά κυρίως για το περιεχόμενο της επιστολής Akinci και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Τούρκοι τη συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου. Κι αυτό παρά το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσμοθετήσει ταμείο για τα έσοδα, και με το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων κάτι που φυσικά δεν ακουμπά την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα σε κυπριακές εφημερίδες προκύπτει η πληροφορία πως το γεωτρύπανο «Fatih» έχει χτυπήσει μεγάλη φλέβα Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Πάφου. Τις πληροφορίες τις επικαλούνται τα ΜΜΕ με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν την ίδια ώρα, εφόσον δεν αναμένονται πανηγυρισμοί εκ μέρους της Τουρκίας.

Παράλληλα και επί αυτού του θέματος ήδη ειδικοί στην Κύπρο κάνουν εκτιμήσεις για το κοίτασμα που φέρεται να έχει ανακαλύψει το τουρκικό γεωτρύπανο, κατατάσσοντας το μεταξύ των ποσοτήτων που φέρει το «Αφροδίτη» δηλαδή 4,5 tcf αλλά ίσως και λίγο μεγαλύτερο, δηλαδή στα 6 tcf. Ωστόσο επαναλαμβάνεται πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

Βέβαιο είναι πως η Τουρκία θέλει να βάλει πόδι στα κυπριακά κοιτάσματα και η επιστολή Akinci ως και απόδειξη έμπρακτης απειλής για τη συνέχεια των τουρκικών γεωτρήσεων αυτό δείχνει. Πως δεν θα περιμένει τα όποια έσοδα από το ταμείο η Τουρκία για τους Τουρκοκύπριους, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά να μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και να πετύχει συνδιαχείριση. Εδώ σε αυτό το σημείο μπαίνει και το κυπριακό. Ενώ για τη Λευκωσία ίσχυε το ότι δεν αναμενόταν συσχετισμός των συνομιλιών για το κυπριακό με το Φυσικό Αέριο, αυτός φαίνεται να είναι μεταξύ άλλων και ο στόχος της Τουρκίας, αφού πάρει σε πρώτο στάδιο αυτά που επιθυμεί στο Φυσικό Αέριο. /ibna