Αλβανία: Ο Cakaj εξηγεί τις προτεραιότητες της Προεδρίας του ΟΑΣΕ

Αλβανία: Ο Cakaj εξηγεί τις προτεραιότητες της Προεδρίας του ΟΑΣΕ

«Η Αλβανία θα αναλάβει την Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2020, εμπνευσμένη από αίσθηση ευθύνης και με αποφασιστικότητα να συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας και στην ευημερία του λαού μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Gent Cakaj στη Βιέννη σήμερα, απευθυνόμενος στο Μόνιμο Συμβούλιο σχετικά με τις προτεραιότητες της Προεδρίας.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2020 θα είναι ένα έτος προόδου προς την κατεύθυνση της ειρήνης, ο Cakaj τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Αλβανικής Προεδρίας διατρέχουν και τις τρεις διαστάσεις της συνολικής έννοιας της ασφάλειας του ΟΑΣΕ. Στην πρώτη, πολιτικο-στρατιωτική διάσταση, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει η πιο επείγουσα πρόκληση, αλλά η αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ,ο ι συνέπειες της σύγκρουσης του 2008 στη Γεωργία και η διαδικασία διακανονισμού της Υπερδνειστερίας θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητες.

Ο κ. Cakaj δήλωσε πως «οι προσπάθειες επίλυσης και πρόληψης των συγκρούσεων θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Αλβανικής Προεδρίας, ξεκινώντας από νέες ενέργειες που θα συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, η οποία παραμένει η πιο πιεστική πρόκληση ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Ενώ χαιρετίζουμε τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της αποδέσμευσης κοντά στην περιοχή Stanytsia Luhanska – η οποία δείχνει για άλλη μια φορά ότι η πρόοδος είναι δυνατή εάν υπάρχει πολιτική βούληση – εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τον αριθμό των παραβιάσεων κατάπαυσης του πυρός και τη συχνότητα των απειλών κατά των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Ως χώρα που φιλοξενεί μια επιχείρηση του ΟΑΣΕ, η Αλβανία θα υποστηρίξει σθεναρά τη δράση του Οργανισμού, ξεκινώντας από τη συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα που πραγματοποίησε το προσωπικό της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία», σημείωσε.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο ρόλο των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες», δήλωσε ο υπουργός. «Η Αλβανική Προεδρία θα επικεντρωθεί στην ανησυχητική πραγματικότητα ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να επηρεάζονται δυσανάλογα από συγκρούσεις στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την έγκριση του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Αλβανία θα εργαστεί για την προώθηση του ρόλου των γυναικών στις διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και ειρήνης. Ωστόσο, η κατάσταση των γυναικών δεν αφορά μόνο τους τομείς των συγκρούσεων: πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και ευημερούντο μέλλον για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στην περιοχή μας».

Η Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ θα δώσει επίσης προτεραιότητα στην αναζωογόνηση του διαλόγου εντός του Οργανισμού. «Εμπνευσμένη από την 30ή επέτειο της Χάρτας των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη, σε συνεργασία με τους προέδρους του φόρουμ για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, η Αλβανία θα προωθήσει τα υφιστάμενα καθεστώτα ελέγχου των εξοπλισμών. Ο διάλογος παραμένει ένα καινοτόμο και συμπληρωματικό φόρουμ για ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών: ο πρόεδρος της Αλβανίας αναμένει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του για να αυξήσει την εμπιστοσύνη και να θέσει το έδαφος για περαιτέρω επιτεύγματα του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε ο Cakaj.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, η Προεδρία του 2020 θα προωθήσει ενισχυμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της επιστροφής ξένων τρομοκρατών και των οικογενειών τους. Παράλληλα με την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα αντιμετωπίσουμε επίσης παραδοσιακά προβλήματα, όπως το οργανωμένο έγκλημα. Η καταπολέμηση όλων των μορφών εμπορίας θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα του 2020. Έχοντας επίγνωση του δισδιάστατου χαρακτήρα της, η επερχόμενη Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση της υιοθέτησης και της εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες».

Στη δεύτερη, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση, θα δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης. «Η διαφθορά διαβρώνει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και βοηθά την ανισότητα, την ατιμωρησία και την αστάθεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ανθρώπινη διάσταση, ο κ. Cakaj σημείωσε πως η Αλβανική Προεδρία θα αφιερώσει πόρους και προσπάθειες για την προώθηση της ανεκτικότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, προκειμένου να προωθηθεί μια ισχυρότερη αίσθηση ασφάλειας στα κράτη που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ.

Τόνισε επίσης τη σημασία της περιοχής της Μεσογείου για την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. «Όπως αναγνωρίστηκε πρόσφατα στο Μιλάνο, η ασφάλεια μας είναι αναπόσπαστη από αυτήν της περιοχής της Μεσογείου. Πολλές από τις κοινές μας προκλήσεις και ευκαιρίες προέρχονται από τον Νότο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια ανανεωμένη στρατηγική εταιρική σχέση με τους εταίρους μας, σχετικά με τη συνεργασία στη Μεσόγειο»

«Για να βοηθήσουμε καλύτερα τα συμμετέχοντα κράτη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ειλικρινείς μέτοχοι μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Θα το πράξουμε με πνεύμα αλληλοβοήθειας και με την αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων και δεσμεύσεων που δεσμεύουν την Προεδρία του ΟΑΣΕ», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

Η Αλβανία θα αναλάβει την Προεδρία του ΟΑΣΕ από τη Σλοβακία την 1η Ιανουαρίου 2020.