Μειωμένο πλεόνασμα εκτιμά η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας

Μειωμένο πλεόνασμα εκτιμά η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας

Η οικονομία ανησυχεί την κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη των δημοσινομικών μεγεθών δημιουργεί απόκλιση από την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης έχει συγκαλέσει δύο συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου -δεύτερη γίνεται το Σάββατο-, ενώ την Παρασκευή συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή του που μετά από 3,5 χρόνια πέρασε ξανά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου -ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον είχε καλέσει- καθώς επίσης και για το γεγονός ότι είναι σε συναντίληψη για τα οικονομικά με τον πρωθυπουργό και με το οικονομικό επιτελείο, προαναγγέλλοντας και συνεργασία στο εξής, αφού όπως ανέφερε θεσμικά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρωγός και σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 2,9% κατά 0,6% κάτω από τον στόχο και ότι θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είπε πάντως ότι θα γίνουν κατ ανάγκη περικοπές αφού το κενό μπορεί να καλυφθεί από την ανάπτυξη.

Ο κ. Στουρνάρας έχει την άποψη ότι αν η κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις τότε μπορεί να πετύχει καλύτερο ποσοστό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως ο πρωθυπουργός έχει δώσει γενική κατεύθυνση στις ηγεσίες των υπουργείων για επανεξέταση των δαπανών. Οι μεταρρυθμίσεις συμφωνούν κυβέρνηση και διοικητής θα φέρουν ανάπτυξη και θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει η κυβέρνηση την πολιτική της.

Ο κ. Στουρνάρας συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην εκτίμηση ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις τότε μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους των πλεονασμάτων. Θεωρούν αναμενόμενο ότι προς το παρόν οι ευρωπαίοι εταίροι και αξιωματούχοι θα κρατούν σκληρή στάση και θα επιμένουν στην τήρηση των στόχων. Η κυβέρνηση θα καταργήσει σύντομα τα capital controls στον βαθμό που παραμένουν ακόμη περιορισμοί, ενώ θα εφαρμόσει έναν συνδυασμό των δύο προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Μπορεί τέλος ο πρωθυπουργός να ξεκίνησε για συμβολικούς λόγους τις επισκέψεις του από το υπουργείο Παιδείας, για να υπογραμμίσει ότι αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα η ποιοτική δημόσια Παιδεία, ωστόσο το νομοσχέδιο που έχει προετοιμαστεί και θα κατατεθεί πρώτο θα είναι το φορολογικό με τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις μειώσεις φόρων, που όμως θα ισχύσουν από το 2020./ibna