«Δοκιμάζεται» στις 13 και 14 Ιουλίου ο πυρηνικός σταθμός Kozloduy 

«Δοκιμάζεται» στις 13 και 14 Ιουλίου ο πυρηνικός σταθμός Kozloduy 

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων αναβαθμίσεων στον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy προγραμματίζονται δοκιμές στις 13 και 14 Ιουλίου που θα επιβεβαιώσουν την ετοιμότητα των συστημάτων κάτω από συνθήκες αυξημένης ισχύος σε διάφορες μορφές λειτουργίας.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών στον αντιδραστήρα 5, η ισχύς θα περιοριστεί αρχικά στο 60% και εν συνεχεία στο 40%.

Στις 14 Ιουλίου, ο υπερσυμπιεστής θα τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες και μετά θα επαναλειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στον έκτο αντιδραστήρα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, δηλαδή στα 1.040 MW.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Kozloduy βρίσκεται 200 χλμ. βόρεια της Σόφιας και 5 χλμ. ανατολικά της πόλης Kozloduy στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με την Ρουμανία.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή.

Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ.

Στον εν λόγω σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW ο καθένας.

Ο αντιδραστήρας 6 είναι αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου του 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1970.

Το 2004 η κυβέρνηση της χώρας, στα πλαίσια των απαιτήσεων ένταξης της στην Ε.Ε. έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, 3 και 4, ισχύος 440ΜW.

Το 2009 όμως η Βουλγαρία ζήτησε από την Ε.Ε. την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων.

Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά την διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ./ibna