Κοσσυφοπέδιο: Ίδρυση συνασπισμού για τη συμφιλίωση

Κοσσυφοπέδιο: Ίδρυση συνασπισμού για τη συμφιλίωση

Στην ίδρυση του «Συνασπισμού του Κοσσυφοπεδίου για τη Συμφιλίωση» προχώρησε το γραφείο της ΕΕ στην Πρίστινα, σε συνεργασία με αρκετές ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με επικεφαλής τους Αλβανούς και Σέρβους.

Στόχος αυτού του μηχανισμού είναι η βελτίωση των διατομεακών σχέσεων στο Κοσσυφοπέδιο και η ενθάρρυνση της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Ο κ. Bekim Blakaj, επικεφαλής του Ταμείου Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων με έδρα την Πρίστινα, δήλωσε ότι αυτή τη φορά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με διαφορετικούς οργανισμούς για να συνεισφέρουν στη βιώσιμη ειρήνη και συμφιλίωση στο Κοσσυφοπέδιο.

«Πρέπει να τεκμηριώσουμε το παρελθόν και το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Blakaj.

Ο Miodrag Milicevic, επικεφαλής της ΜΚΟ «Aktiv» με έδρα τη Μιτρόβιτσα, δήλωσε ότι όλες οι εθνοτικές ομάδες στο Κοσσυφοπέδιο θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, θέλουν να έχουν ίσα δικαιώματα και θέλουν να γίνονται σεβαστές όλες οι κοινότητες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία αυτού του συνασπισμού, λέγοντας ότι τέτοια κίνητρα είναι πολύ σημαντικά.

Ο Stergios Tragoudas του γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα δήλωσε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι πολύ δύσκολη, φέρνοντας παράλληλα το παράδειγμα των χωρών μελών της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα.

«Μιλάμε για συμφιλίωση και, όπως γνωρίζετε, η συμφιλίωση αποτελεί βασική αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνεργασία με τους πολίτες και τους διάφορους θεσμούς, τα κράτη μέλη της ΕΕ κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Έχουμε κράτη μέλη που έχουν μειονότητες και κατάφεραν με επιτυχία να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα», σημείωσε./ibna