Η Άγκυρα ανοίγει μέτωπα με ΗΠΑ και Ε.Ε

Η Άγκυρα ανοίγει μέτωπα με ΗΠΑ και Ε.Ε

Παρέλαβε τους S-400 και απειλεί την Ε.Ε. για τις κυρώσεις λόγω Κύπρου

H Άγκυρα , παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για πιθανές κυρώσεις εναντίον της,  παρέλαβε την πρώτη  παρτίδα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Οι εικόνες της προσγείωσης 3 ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών Antonov στην αεροπορική βάση ‘’Murted’’ στην Άγκυρα μεταδόθηκαν ζωντανά από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Λίγο αργότερα το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε εικόνες μέσα από τη βάση στα οποία εμφανίζονταν τα τουρκικά φορτηγά να μεταφέρουν τους S-400.  Αυτή η μεγάλη προβολή θεωρείται  μια προσπάθεια επίδειξης αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο θέμα της παραλαβής του αντιαεροπορικού αυτού συστήματος γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τη Μόσχα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανακοίνωσε πως «προσγειώθηκαν 3 αεροσκάφη και έφεραν τα συστήματα. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Δεν διαπιστώνουμε κάποιο πρόβλημα στην παραλαβή. Η εκπαίδευση του προσωπικού μας συνεχίζεται κανονικά και στην Τουρκία και στη Μόσχα και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος ανέφερε πως η Άγκυρα συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο της αγοράς των αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του State Department, Morgan Ortagus, είχε υπενθυμίσει τις «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις» εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον επιμείνει στην προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Ο Recep Tayyip Erdogan έχει επαναλάβει πολλές φορές  πως η συμφωνία με τη Μόσχα  η οποία υπογράφηκε το 2017 είναι μη αναστρέψιμη και ο ίδιος είχε αναφέρει πως η μεταφορά των πυραύλων στη χώρα του θα ξεκινούσε εντός του Ιουλίου.

Παράλληλα η ´Άγκυρα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει την λήψη μέτρων,  προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αποφύγει τη λήψη εσφαλμένων μέτρων, πέραν της διπλωματίας και του διαλόγου, τα οποία θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», είχε δηλώσει ο εκπρόσωποςτου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy.

Ο Donald Trump στη συνάντηση που είχε με τον Erdogan πριν από δυο εβδομάδες, είχε επιρρίψει τις ευθύνες  για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, στην άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης Obama να χορηγήσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot, ενώ δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση της χώρας του σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων.

Ο Hami Aksoy, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην τουρκική πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Cavusoglu: «Αν η Ε.Ε. μας επιβάλλει κυρώσεις θα απαντήσουμε με περισσότερη δράση στην Κύπρο»

Στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η σιωπηρή διαδικασία έγκρισης του κείμενου αναφορικά τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν εξέφρασε τη διαφωνία της, επομένως το κείμενο εγκρίθηκε όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο κείμενο συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, η αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων (160 εκατομμύρια Ευρώ) και η αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Τουρκία.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες».

Όμως τα μέτρα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να σταματούν την Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις της στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Mevlut Cavusoglu, απείλησε την Ε.Ε πως σε περίπτωση λήψης κυρώσεων η Άγκυρα θα απαντήσει με περισσότερη δραστηριότητα στην Κύπρο.

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν δηλαδή κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση , τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο. Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.» ανέφερε χαρακτηριστικά./ibna