Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Guaido ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Guaido ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας

Την αναγνώριση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaido ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 31 Ιανουαρίου 2019 οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων (EPP, S&D, ECR, ALDE) αναγνωρίζοντας ως νόμιμο μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, και ζητώντας τη διενέργεια άμεσων, ελεύθερων, αξιόπιστων και διαφανών εκλογών στη χώρα. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει την Κυβέρνηση Maduro.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας»./ibna