Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει φορολογικές περικοπές παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωζώνης

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει φορολογικές περικοπές παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωζώνης

Λεπτομέρειες απεκαλύφθησαν για το πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που σχεδιάζει να υποβάλει στο Κοινοβούλιο άμεσα, που περιέχει διατάξεις μεταρρύθμιση της φορολογίας.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου, με τις περισσότερες διατάξεις να χρονολογούνται για τις αρχές του 2020.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου θα επιδιώξει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 28% στο 20% σε διάστημα δύο ετών. Ο φόρος επί των μερισμάτων προβλέπεται επίσης να μειωθεί στο 5% (από 10%) από το 2020.

Επιπρόσθετα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, ο ΦΠΑ επί των κατασκευών θα ανασταλεί για τρία χρόνια, ο φορολογικός συντελεστής για έσοδα μέχρι 10.000 το έτος θα μειωθεί στο 9% (από 22%), ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11% από το 22% εντός της τετραετίας, ο ΦΠΑ επί των πωλήσεων ακινήτων θα ανασταλεί για τρία χρόνια κ.λπ. Θα εισαχθούν επίσης αλλαγές στο καθεστώς των 120 δόσεων που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους προς τις κρατικές οντότητες.

Οι προτεραιότητες που αναφέρονται ειδικά στον τουρισμό περιλαμβάνουν την άμεση μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το σύνολο του τουρισμού από 24% σε 13%, με τελικό στόχο το 11%, την αναθεώρηση της εισφοράς παραμονής, την επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων για τουριστικά καταλύματα και κίνητρα για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε τουριστικές μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς είναι πρόθυμος να μειώσει τις υπερβολικές προσδοκίες της κυβέρνησής του, δήλωσε στο BBC σε συνέντευξή του ότι δεν έχει «μαγικό ραβδί» που θα μετατρέψει την ελληνική οικονομία από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, επανέλαβε τις προτεραιότητές του, οι οποίες περιλαμβάνουν την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel τον Αύγουστο θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα αποτελέσει ένδειξη για το πώς θα υποδεχθούν τα σχέδια του Μητσοτάκη από τους εταίρους της Ευρωζώνης. Το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το κόστος των ενημερωτικών δελτίων που προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού./ibna