Δεν έγινε το βήμα για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας

Δεν έγινε το βήμα για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας

Που διαφώνησε η Λευκωσία, κρίσιμη συγκυρία για κυπριακό λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν βγήκε τελικά άσπρος καπνός για τα μέτρα κατά της Τουρκίας προς όσα πράττει στην κυπριακή ΑΟΖ, χθες βράδυ σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΕ στο προσχέδιο της δήλωσης που ετοιμάζονταν, έκανε λόγο για περιοριστικά μέτρα όταν στόχος της Λευκωσίας τα στοχευμένα μέτρα, αν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειες της στην ΑΟΖ. Η διαφωνία αυτή έχει επιφέρει μια στάση στο όλο ζήτημα για την ώρα. Όχι όμως και από την Άγκυρα που συνεχίζει στην ίδια ρητορική και δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Hami Aksoy.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί κάποιων μέσων ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα ότι ‘με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών. Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα ΗΕ από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει ένας βαθμός δυσανασχέτησης στη Λευκωσία, επιπρόσθετος, εφόσον και το ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, δεν αναφέρεται με καταδικαστικό τρόπο προς την Τουρκία αλλά εκφράζεται απλώς η ανησυχία από την αύξηση της έντασης.

Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό

Παράλληλες με το κυπριακό όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις στα ενεργειακά. Μετά τη συνάντηση Σπέχαρ-Αναστασιάδη και την επικοινωνία του Κύπριου Προέδρου με την απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης παραδέχεται πως το κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία.

Εξέφερασε δε την ελπίδα ότι με την κάθοδο της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών εφόσον «οι διαβεβαιώσεις που είχαμε από πλευράς ΗΕ ήταν ότι μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία αλλά και την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια», όπως είπε. /ibna