Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων

Κυβέρνηση δύο ταχυτήτων

Μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου και από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει και τις επισκέψεις στα υπουργεία.

Πρώτο υπουργείο που επισκέπτεται σε μία συμβολική ενέργεια είναι το υπουργείο Παιδείας το πρωί της Παρασκευής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενδιαμέσως ενέσκηψε η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική, σαν ένα πρώτο τεστ που η κυβέρνηση το πέρασε με καλό βαθμό. Η ανταπόκρισή της ήταν άμεση και στο μέτρο του δυνατού αποτελεσματική ενώ και η επικοινωνιακή διαχείριση ήταν ικανοποιητική, περιορίστηκε στα απαραίτητα και ο αρμόδιος υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “σημασία έχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι το επικοινωνιακό σόου”.

Από την πρώτη συνεδρίαση ο κάθε υπουργός παρέλαβε τον φάκελο με τα βασικά θέματα και στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό συζητιούνται οι προτεραιότητές με ορίζοντα το τέλος του χρόνου. Παράλληλα συγκροτείται η προεδρία της κυβέρνησης η οποία με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος υποβοήθησης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα αναμένεται να εξελιχθεί σε παντεπόπτη του κυβερνητικού σχήματος που θα βγάζει και τις κόκκινες σημαίες όταν προγραμματισμένες δράσεις δεν τηρούνται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα δύο ταχυτήτων. Στη μία ταχύτητα είναι οι υπουργοί στην πλειονότητά τους πολιτικά στελέχη προερχόμενα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με μία εσάνς εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ -Χρυσοχοίδης, Μενδώνη, Πιερρακάκος-, κάτι που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι η κομματική βάση. Στη άλλη ταχύτητα είναι οι υφυπουργοί  και κυρίως οι τεχνοκράτες που προέρχονται από την αγορά προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη -δίχως πολιτικά διαπιστευτήρια- και προορισμένοι να τρέξουν τα οικονομικά πρότζεκτ, από το Ελληνικό μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι άνθρωποι με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και με διαφορετική αντίληψη του μάνατζμεντ όπως και της οικονομικής ωφελιμότητας των πολιτικών δράσεων. Οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στη προεδρία της κυβέρνησης και θα έχουν κατά περίπτωση το δικαίωμα να υποβάλλουν νομοσχέδια ακόμη και προσπερνώντας τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Άλλωστε ως προσωπικοί γνώριμοι μιλούν απευθείας με τον πρωθυπουργό. Το πως θα το πάρουν οι μπαρουτοκαπνισμένοι υπουργοί του και αν το σχήμα των δύο ταχυτήτων λειτουργήσει είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο καθώς το πείραμα στα καθ ημάς τουλάχιστον γίνεται για πρώτη φορά./ibna