Σερβία: Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει δημοσκόπους ως φασίστες

Σερβία: Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει δημοσκόπους ως φασίστες

Ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) είναι συνταξιούχοι, φτωχοί και άτομα με χαμηλής ή μέσης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Birodi. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις από αξιωματούχους της SNS, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού και προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι όσοι ψηφίζουν το SNS παρακολουθούν τα τηλεοπτικά δίκτυα Pink and Happy, τα οποία θεωρούνται ευρέως εργαλεία προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος.

Στην άρθρο του για την εφημερίδα Politika, ο Vucic αναφέρθηκε στην έρευνα που δείχνει την εικαζόμενη εκστρατεία «στην οποία η Σερβία προσβάλλεται, υποβαθμίζεται και οι πολίτες της χαρακτηρίζονται ως χαμένοι τρίτου βαθμού».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σερβίας, «δεν έχει δει ποτέ τόσο πολλή περιφρόνηση για τη δική τους χώρα και του λαού τους … μόνο και μόνο επειδή ψηφίζουν κάποιον άλλο». «Επομένως, όταν θα πω και πάλι ότι τους περιφρονούν, θα είναι σαφές γιατί … επειδή περιφρονούν τη Σερβία», έγραψε ο Vucic.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SNS Aleksandar Martinovic (φωτογραφία) ζήτησε από το εισαγγελέα να παρέμβει υποστηρίζοντας ότι η δημοσκόπηση του Birodi ήταν «επικίνδυνη» με «στοιχεία εγκληματικής πράξης». Η δημοσκόπηση ήταν «φασιστική έρευνα», σύμφωνα με το μέλος του κοινοβουλίου του SNS Vladimir Djukanovic.

Σε συνέντευξη για τη N1 TV, ο διευθυντής του Birodi Zoran Gavrilovic είπε ότι οι εισαγγελείς και η αστυνομία θα πρέπει να αντιδράσουν για να προσδιοριστεί η αλήθεια.

Συνολικά, 1006 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα. Το 35,4% υποστήριξε το SNS, ενώ η Συμμαχία της αντιπολίτευσης για τη Σερβία έλαβε 10,6. Μεταξύ εκείνων που επέλεξαν το SNS και τον Vucic, το 58.7% ήταν μεγαλύτεροι από 65, ενώ το 32.6% ήταν μεταξύ 18 και 29 ετών. Το SNS έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών στην ανατολική και νότια πλευρά της Σερβίας, και το λιγότερο στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Gavrilovic δήλωσε ότι η δημοσκόπηση διεξήχθη για την Danas, εξηγώντας ότι η κοινωνική δομή των ψηφοφόρων δεν έχει ερευνηθεί πριν. Τόνισε ότι η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών, συμπεριλαμβανομένων και άλλων οργανισμών, γεγονός που σημαίνει ότι το SNS παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της διεξαγωγής δημοσκοπήσεων ένας βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα», δήλωσε ο Gavrilovic, προσθέτοντας ότι ο Birodi έκανε ότι γίνεται σε οποιαδήποτε ανάλυση./Ibna