Βουλγαρία: Η πρόεδρος της Βουλής διερευνά τη νομιμότητα της εκδίωξης του Siderov

Βουλγαρία: Η πρόεδρος της Βουλής διερευνά τη νομιμότητα της εκδίωξης του Siderov

H Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βουλγαρίας, Tsveta Karayancheva, διέταξε έρευνα για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η εκδίωξη του ηγέτη της Ataka, Volen Siderov, ως αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών.

Η ανακοίνωση της 11ης Ιουλίου ακολούθησε την ψηφοφορία πριν από δύο μέρες για την αποπομπή του Siderov από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τριών υπερεθνικιστικών κομμάτων.

Η ψηφοφορία εγκρίθηκε με την ψήφο των βουλευτών του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας Valeri Simeonov και του VMRO του Krassimir Karakachanov, χωρίς να εκπροσωπείται η Ataka.

Η Karayancheva, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος GERB του πρωθυπουργού Boiko Borissov, δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτημα της Ataka. Είχε ζητήσει από το τμήμα νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου να εξετάσει λεπτομερώς το ζήτημα, όπως ανέφερε.

Το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε στις 11 Ιουλίου ότι ο Siderov είχε μιλήσει με τον Borissov με αίτημα να συγκληθεί ένα συμβούλιο του κυβερνώντος συνασπισμού, το οποίο απαρτίζεται από το GERB και τους Ηνωμένους Πατριώτες.

Ο Siderov κάλεσε τους δύο εταίρους των Ηνωμένων Πατριωτών, τους Simeonov και Karakachanov, σε πολιτικό συμβούλιο στις 12 Ιουλίου, με προτεινόμενη θέμα ημερήσιας διάταξης «την παράνομη απόφαση της Τρίτης.

Το NFSB και το VMRO έχουν απορρίψει την πρόσκληση.

Οι δύο βουλευτές που εξελέγησαν στις 9 Ιουλίου ως συνιδρυτές της ομάδας των Ηνωμένων Πατριωτών, Iskren Veselinov και Valentin Kassabov, δήλωσαν ότι είναι οι νόμιμοι ηγέτες της ομάδας μετά την εκλογή τους από 20 άτομα.

«Η πλειοψηφία θέλει μια διαφορετική ηγεσία επειδή θέλει να εργαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα, όχι για να ασχολείται με τα σκάνδαλα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό είναι ένα σημάδι που δώσαμε έντονα στο Ataka και ελπίζω ότι το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο Veselinov.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Siderov ότι υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας συνασπισμού, ο Kassabov δήλωσε ότι αυτό είναι «συγκεχυμένο»: «Αναφερόμαστε σε συμφωνία συνασπισμού που αφορά μόνο τις εκλογές»./ ibna