Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική μετά την φονική κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική μετά την φονική κακοκαιρία

Τραγικός είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που χτύπησε χθες την περιοχή της Χαλκιδικής στην Βόρεια Ελλάδα, αφού έως τώρα έχουν εντοπιστεί επτά νεκροί ενώ περισσότεροι από 120 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Σχεδόν 15 λεπτά με ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους και έντονη χαλαζόπτωση ήταν αρκετά για να επιφέρουν βιβλική καταστροφή στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό με καταστροφές σε σπίτια, σκάφη, καταστήματα και οχήματα.  Σύμφωνα με μαρτυρίες οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που μετακίνησαν αυτοκίνητα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 500 μέτρων.

Η Χαλκιδική που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετρά τις πληγές της ενώ παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση η αποκατάσταση της οποίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου εσωτερικών. Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι Αρχές με την Πολιτική Προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται επί ποδός.

Κυβερνητικά κλιμάκια στην περιοχή

Στην περιοχή έχουν μεταβεί κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης.  “Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. “Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι παρούσες “και δεν ωφελεί να κλείνουμε τα μάτια”, κάνοντας λόγο για ανάγκη ριζικών τομών.

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών των πληγεισών περιοχών 500.000 ευρώ.

Για ένα ακραίο φαινόμενο, δύσκολο να προβλεφθεί, μιλούν επιστήμονες που προειδοποιούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν. Έναν σχεδόν χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής η ραγδαία εκδήλωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής προκαλούν την ανησυχία ότι  η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός μοιάζουν αδύναμοι μπροστά στα απρόβλεπτα φαινόμενα./ibna