Μαρί. Οχτώ χρόνια μετά…

Μαρί. Οχτώ χρόνια μετά…

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 παλικαριών μας, είπε ο Αναστασιάδης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οκτώ χρόνια μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η σκέψη των συγγενών γυρίζει στα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν. Σε δηλώσεις μετά το τρισάγιο που τελέστηκε το πρωί στη Ναυτική Βάση, η Μαρία Ιωαννίδου, σύζυγος του Αρχιπλοίαρχου Αντρέα Ιωαννίδη, ανέφερε ότι έχουν περάσει «οκτώ χρόνια επώδυνα από την ημέρα της έκρηξης. Σήμερα είναι μνημόσυνο, είναι μνήμη γι’αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα και επανέρχονται όλα εκείνα τα επώδυνα συναισθήματα, ο πόνος, η αγωνία, το τι θα απογίνουμε ως οικογένειες». Πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία που φέρει τις ευθύνες της και η οποία οφείλει να τιμά πάντοτε αλλά σήμερα ιδιαίτερα τους ανθρώπους που χάθηκαν. Εμείς συνεχίζουμε να τους έχουμε στη ζωή μας, είναι καθημερινά στη σκέψη μας αλλά και στη σκέψη πολλών συνανθρώπων μας οι οποίοι με κάθε τρόπο εκφράζουν την αγάπη και την εκτίμηση τους» προς αυτούς που θυσιάστηκαν σήμερα.

Ο Μιχάλης Χριστοφόρου πατέρας των δίδυμων κελευστών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου ανέφερε ότι «σίγουρα η τραγωδία στο Μαρί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974. Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν είναι η ανάλογη και αυτό γιατί είναι από τις τραγωδίες που ο χρόνος δεν επουλώνει σίγουρα ούτε την απουσία των ανθρώπων μας αλλά δεν μας έχει γίνει μάθημα αυτή η έκρηξη». Σημείωσε πως η έκρηξη στο Μαρί «δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μια τραγωδία λόγω της ανευθυνότητας, της αμέλειας και της ανικανότητας της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο παρά τη συγγνώμη της κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχίσουμε και να αναγνωρίζουμε αυτή τη θυσία και να γίνεται παράδειγμα».

Από την πλευρά της η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων είπε πως «αυτή η τραγωδία δεν σημάδεψε μόνο τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας».

Αναστασιάδης: Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του Μαρί

Αναφορά στην επέτειο της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter.

«8 χρόνια μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 παλικαριών μας της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Η μνήμη τους άσβεστη, θα καθοδηγεί το δρόμο της τιμής που πρέπει να ακολουθούμε» έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανακοινώσεις για τη μαύρη επέτειο εξέδωσαν και όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Τι είχε γίνει

Στις 11 Ιουλίου 2011 στις 5:50 τα ξημερώματα μια μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, περιοχή της επαρχίας Λάρνακας, μετατρέποντάς την σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο βγαλμένο από αιματοβαμμένο πόλεμο. Η έκρηξη προήλθε από φωτιά σε 98 κοντέινερ, που φυλάγονταν στη ναυτική βάση και τα οποία περιείχαν πολεμικό υλικό, 231 πακέτα με ιρανικά πυρομαχικά.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους ναύτες, αξιωματικοί και πυροσβέστες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 62.

Οι 13 νεκροί του Μαρί

Οι 13 νεκροί της τραγωδίας στο Μαρί τιμούνται έως σήμερα ως ήρωες από την κυπριακή κοινωνία. Είναι οι εξής:

 • Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού
 • Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
 • Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης
 • Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης
 • Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης
 • Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης
 • Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος
 • Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
 • Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής
 • Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
 • Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
 • Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου
 • Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους/ibna