Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση Γκιουλενιστών από τη Β-Ε

Η Τουρκία απαιτεί την έκδοση Γκιουλενιστών από τη Β-Ε

Ο προεδρεύων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, επιβεβαίωσε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ήταν το ζήτημα των Τούρκων πολιτών που διαμένουν επί του παρόντος στη Β-Ε και των οποίων οι αρχές στην Τουρκία υποπτεύονται ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η Τουρκία έχει πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άτομα και ιδρύματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, κυρίως στην Ομοσπονδία (FBiH), κάτι που είναι θέμα των θεσμών της Ομοσπονδίας και πιστεύω ότι ο Erdogan το καταλαβαίνει πλήρως», δήλωσε ο Dodik, ο οποίος συναντήθηκε με την Τούρκο Πρόεδρο κατά τη συνεδρίαση της SEECP νωρίτερα αυτή την εβδομάδα

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Β-Ε δημοσίευσαν πρόσφατα ότι το Υπουργείο Ασφαλείας έλαβε έναν κατάλογο με ονόματα των υποστηρικτών του Fethullah Gulen – του Τούρκου κληρικού και ηγέτη του αποκαλούμενου κινήματος Gulen, που επί του παρόντος διώκεται στην Τουρκία, φερόμενη ως τρομοκρατική ομάδα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, ο Erdogan κάλεσε τις αρχές της Β-Ε να εκδώσουν όλους τους Τούρκους πολίτες τους οποίους υποψιάζονται οι αρχές στην Τουρκία ότι συνεργάζονται με το κίνημα Gulen. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα παρέδωσε έναν κατάλογο οκτώ Τούρκων πολιτών που ζουν τώρα στη Β-Ε και των οποίων τα διαβατήρια έχουν ακυρωθεί.

«Η Τουρκία έχει ορισμένες απαιτήσεις και αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε για πρώτη φορά, αυτό συζητήθηκε όταν βρισκόμασταν και στην Άγκυρα», πρόσθεσε ο Dodik.

Ο Dragan Mektić, υπουργός ασφαλείας της Β-Ε, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ότι ακυρώθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί σε πολλούς πολίτες τους, οι οποίοι βρίσκονται στη Β-Ε.«

«Ενημερώνουμε ότι για πολλούς Τούρκους πολίτες που είναι στη Β-Ε, οι τουρκικές αρχές έχουν ακυρώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν περιλήφθηκαν στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ όσον αφορά την αναζήτηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Αυτό μας έφερε σε μια συγκεκριμένη, ασυνήθιστη κατάσταση. Τώρα, το υπουργείο και οι σχετικοί οργανισμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα είδος διοικητικής διαδικασίας σχετικά με αυτό και να αποφασίσουν για το καθεστώς αυτών των πολιτών», ανέφερε ο Mektić στο N1 TV που εδρεύει στο Σεράγεβο.

Ανέφερε επίσης ότι, απ’ όσο γνωρίζει, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Β-Ε.

«Μετά από αυτή την αίτηση όλες οι ενέργειες θα ανασταλούν, θα αποφασιστεί αποκλειστικά για την αίτηση ασύλου. Μετά τη λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση ασύλου, θα συνεχιστεί η διοικητική διαδικασία όσον αφορά την κατάστασή τους. Δεν μπορώ να προδικάσω τη λύση», δήλωσε ο Mektić./ibna