Φορολογία – επενδύσεις- ασφάλεια του πολίτη οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Φορολογία – επενδύσεις- ασφάλεια του πολίτη οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μπορεί ο κάθε υπουργός να παρέλαβε χθες τον φάκελο με τις προτεραιότητες του, ωστόσο ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος για ευνόητους λόγους στην φορολογική πολιτική που ήταν και η σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο και ακολούθως στις επενδύσεις και στην ασφάλεια του πολίτη.

Όπως ξεκαθαρίστηκε χθες το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά την διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους που θα προσαρμόζει την διοικητική δομή στις αλλαγές στο επίπεδο των υπουργείων. Το επόμενο μέχρι τις 10 Αυγούστου θα είναι το φορολογικό. Μετά σειρά παίρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ εν τω μεταξύ θα τρέχουν οι αλλαγές στα θέματα δημοσίας τάξεως. Είναι ενδεικτικό άλλωστε των προθέσεων του πρωθυπουργού ότι η πρώτη συνάντηση ήταν με την ηγεσία του υπουγείου Οικονομικών ενώ χθες συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο οικονομικό πεδίο οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι:

-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και τον επόμενο χρόνο στο 20%.

-Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετοχών από 10% στο 5% το 2020.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας,

-Εκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

-Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

-Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

-Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).

-Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12500 υπαλλήλους

Όσον αφορά το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως το σύνθημα είναι “Μηδενική ανοχή στο έγκλημα και στην παραβατικότητα.

Οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες συζητήθηκαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την συνάντηση προέκυψε ότι δύο εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 22 Ιουλίου η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και έτοιμη να βγει στους δρόμους και στις γειτονιές. Βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και η πάταξη των συμμοριών.  Όσον αφορά τα θέματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κατά τη συνάντηση που μετείχε ο Γιώργος Κουμουτσάκος διαπιστώθηκε πως επικρατεί κατάσταση χάους, όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στο πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άμεσος στόχος είναι να γίνει καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν και αποσυμφόρηση των κέντρων- δομών φιλοξενίας.

Ο φάκελος που παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει την πολιτική και τα μέσα  για την “Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα” καθώς επίσης και για καλύτερο έλεγχο των συνόρων και την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες είναι:

-Μεταφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα Υπουργεία.

-Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας με:

▪           Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ

▪           Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας

▪           Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας “Δέλτα” και της ομάδας “Δίας”

▪           Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς

▪           Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο

▪           Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς

▪           Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.

Αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών – χερσαίες και θαλάσσιες – με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο που θα πάρει σειρά αμέσως μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής. Στην συνάνηντηση συζητήθηκε το ξεμπλοκάρισμα και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Στον φάκελο που παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες:

– Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων

-Απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων

-Ενίσχυση ρευστότητας

-Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

-Διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

-Στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Στις άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες συγκαταλέγονται:

-Εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού

-Βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.

-Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

-Σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

-Διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).

-Δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες./ibna