Βόρεια Μακεδονία: Απόφαση για κοινούς εορτασμούς ιστορικών στοιχείων με τη Βουλγαρία

Βόρεια Μακεδονία: Απόφαση για κοινούς εορτασμούς ιστορικών στοιχείων με τη Βουλγαρία

Μία έκθεση για τον εορτασμό βασικών ιστορικών στοιχείων από κοινού με τη Βουλγαρία, ενέκρινε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι η κοινή επιτροπή ιστορικών θα επιταχύνει τις εργασίες για άλλα στοιχεία και γεγονότα στην κοινή ιστορία των γειτονικών χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, μετά από πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, εγκρίθηκε έκθεση σχετικά με την πρώτη συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής με τη Βουλγαρία.

Η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να γιορτάσει μαζί με τη Βουλγαρία τους Αγίους Κύριλο και Μεθόδιο, τον Άγιο Κλήμη της Οχρίδας, τον Άγιο Ναούμ και τον Τσάρο Σαμουήλ, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Οι δύο πλευρές θα ευθυγραμμίσουν τις ημερομηνίες των εορτασμών.

«Με κάθε επίσημη λατρεία αυτών των μορφών, είναι απαραίτητο η αλήθεια για την κοινή ιστορία μας να είναι ξεκάθαρη», σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση υποστήριξε επίσης μια πρόταση της επιτροπής για ανασκόπηση του διδακτικού υλικού στα σχολικά βιβλία της 6ης τάξης της Βουλγαρίας, και της 7ης τάξης της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο του Μεσαίωνα.

Η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα θα επιταχύνει αποφασιστικά τη δραστηριότητά της σε σημαντικά θέματα στην κοινή ιστορία των δύο χωρών, όπως ο Gotse Delchev και η εξέγερση του Ιλίντεν, μεταξύ άλλων, και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν πραγματικά αποτελέσματα μέχρι τα τέλη του 2019, δήλωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Το βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο ανέφερε στις 10 Ιουλίου ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής με τη Βόρεια Μακεδονία./ibna