Οιωνοί άριστοι για την ελληνική ανάπτυξη – Στο 2,1% για φέτος

Οιωνοί άριστοι για την ελληνική ανάπτυξη – Στο 2,1% για φέτος

Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προβλέπει στη θερινή οικονομική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στα οικονομικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,1% (σε σχέση με 2,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,2% το 2020. Για την ευρωζώνη, η πρόβλεψη για αύξηση 1,2 % του ΑΕΠ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4 %, βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %). Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Γερμανία, αναμένεται να καταγράψουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2019, γλιτώνοντας παρά λίγο την ύφεση: 0,1% για την Ιταλία (0,7% το 2020) και 0,5% για τη Γερμανία (1,4% 2020).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η σχετική ανάκαμψη των επενδύσεων καθώς και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, που συνδέεται με τα μέτρα που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιτροπής, εξηγώντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση “θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους” και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις “δυσμενείς εξελίξεις” που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ρυθμό ανάπτυξης “φρέναραν” το προηγούμενο διάστημα η υποχώρηση των εξαγωγών και η μείωση της δημόσιας κατανάλωση.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο”, υπογραμμίζει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει “τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδα”./ibna