Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου

Επίδειξη δύναμης από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου

Με φωτογραφίες των γεωτρύπανων και του Μπαρμπαρός, τι λέει ο Τσαβούσογλου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ως μια επίδειξη δύναμης αντιμετωπίζει η Τουρκία τα συμβαίνοντα από την ίδια στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέσα από επίσημους λογαριασμούς της κυβέρνησης, με και αξιωματούχους να συνεχίσουν τη ρητορική ότι οι γεωτρήσεις άρχισαν και δεν σταματούν, δημοσιεύονται φωτογραφίες από τα γεωτρύπανα και το ερευνητικό σκάφος. Κι αυτό παρά τις «απώλειες» εφόσον όπως μεταδώσαμε χθες, ολλανδικά πλοία υποστήριξης έχουν αποχωρήσει από τη συνοδεία του «Γιαβούζ».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έδωσε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της. «Βασικά δεν θέλω να σχολιάσω τις γεωτρήσεις που συνεχίζει να διενεργεί η Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Επομένως καμία χώρα και κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει το θέμα αυτό. Το τι κάνει ή τί θέλει να κάνει στην υφαλοκρηπίδα της η Τουρκία, εκείνη θα το αποφασίσει και όλοι πρέπει να το σέβονται αυτό», ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε εκ νέου από την Κυπριακή Δημοκρατία να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τ/Κ.

«Όλοι παραδέχονται ότι οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα. Όταν ρωτάμε τον Αναστασιάδη γιατί δεν τα εγγυάστε, μας απαντά ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω’. Πότε θα το κάνει; Αν θες να το κάνεις, όταν αρχίζεις να πουλάς, μήπως και τότε υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα το κάνεις;», ρώτησε Τούρκος ΥΠΕΞ.

Με σκοπό μέτρα κατά Τουρκίας στο ΣΕΥ, συνεχίζεται αύριο η συζήτηση στο Coreper

Με σκοπό να εκδοθεί ανακοινωθέν περί μέτρων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συνεχίζεται η συζήτηση των αντιπροσώπων των Κρατών Μελών και αύριο στο Coreper. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αντιπροσώπων δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να υπάρξει κατάληξη, καθώς οι διπλωμάτες δεν είχαν να συζητήσουν επί κάποιου προσχεδίου κειμένου. Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν ετέθη θέμα ομοφωνίας, ή γενικώς συμφωνίας σήμερα, αλλά εκ της διαδικασίας προγραμματίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση αύριο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αύριο οι διπλωμάτες των Κ-Μ θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ανακοίνωση, η οποία θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα (ΣΕΥ).

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του ΣEY, “το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, επιτρέποντας στους υπουργούς να εξετάσουν πιεστικά θέματα στο διεθνές επίπεδο και  αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατάσταση στο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Βενεζουέλα, ενώ οι Υπουργοί μπορούν επίσης να ασχοληθούν με τις τρέχουσες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει γραπτή ανακοίνωση. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους υπουργούς για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 8 Ιουλίου και για την υπουργική σύνοδο της ΕΕ-G5″.

Ακολούθως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την JCPOA. Η συζήτηση ακολουθεί τη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής στις 28 Ιουνίου και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τεχεράνης σχετικά με την JCPOA.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης και θα εγκρίνει συμπεράσματα για το Ιράκ και θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών πριν από ένα χρόνο, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων. Το Συμβούλιο θα συζητήσει ακολούθως την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξή της προς τη χώρα λόγω της αυξανόμενης βίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναμένεται να μεταβεί στο Μπανγκούι πριν το Συμβούλιο και θα ενημερώσει για την επίσκεψή της.

Τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη μετανάστευση, εστιάζοντας στις εξωτερικές πτυχές και κατά τη διάρκεια του γεύματος θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Νικόλαο Ποπέσκου.