Ο Cavusoglu προτείνει μοιρασιά του αερίου στην Κύπρο.

Ο Cavusoglu προτείνει μοιρασιά του αερίου στην Κύπρο.

«Η θα γίνει αυτό που λέμε ή θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu έκανε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει. Μόνο η Τουρκία θα αποφασίζει για το τι θα κάνει στην υφαλοκρηπίδα της» ανέφερε. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Άγκυρα κάνει κινήσεις «βάσει διεθνούς δικαίου».

Ο Cavusoglu ξεκαθάρισε πως «μετά το Fatih στην περιοχή έφτασε και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας το Yavuz το οποίο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις».

Το ενδιαφέρον των δηλώσεων Cavusoglu είναι πως καταθέτει συγκεκριμένη  πρόταση στο θέμα των ερευνών και υπενθυμίζει την πρόταση που είχαν καταθέσει οι τουρκοκύπριοι το 2011. «Τότε είχαν προτείνει να υπάρχει  μια κοινή επιτροπή υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. Να συναποφασίσουν το πως θα γίνει η διανομή των εσόδων και μετά να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Η πρόταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στο τραπέζι και δεν έχει αποσυρθεί».

Παράλληλα ο ίδιος κατηγόρησε την Ε.Ε για τη στάση της στο θέμα καθώς ανέφερε πως η Ε.Ε υποστηρίζει την Κύπρο. «Αν η Ε.Ε εξακολουθεί να στηρίζει τους Ελληνοκύπριους θα κάνει λάθος. Θα κλωτσήσει αυτή η στάση. Ή ο φυσικός πλούτος θα διανεμηθεί δίκαια και θα βρεθεί κοινή λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων»./ibna