Πρώτη συνάντηση του Υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρώτη συνάντηση του Υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το νέο μοντέλο της διακυβέρνησης και τις 12 βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ επέστησε την προσοχή τους στην εν γένει συμπεριφορά τους ως ένδειξη ενός νέου ύφους και ήθους της εξουσίας.

Συνεδριάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων και επικοινωνίας

Ξεκινώντας την ομιλία του που για πρώτη και τελευταία φορά έγινε με τη πλήρη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε απευθείας σύνδεση είπε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται με τους υπουργούς μόνο στο Μαξίμου γιατί πρέπει να διαχωρίζεται η εκτελεστική από την νομοθετική λειτουργία και δίχως μετάδοση καθώς θα είναι συνεδριάσεις για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και για τις δράσεις που θα αναπτύσσονται και όχι για τις εντυπώσεις. Σημείωσε δε ότι θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί και πρόσθεσε ότι οι αρμοδιότητες υπουργών και υφυπουργών θα είναι καθορισμένες.

Ευχαρίστησε τους πολίτες γιατί όπως είπε “κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα… Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμετρο πόλεμο, αυτόν της αλλαγής του κυβερνητικού μοντέλου… Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, δρομολογούμε ήδη δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες. Έχουμε το σχέδιο και το κατάλληλο επιτελείο για να το εφαρμόσουμε”.

Αναφέρθηκε στην σύνθεση της κυβέρνησης λέγοντας ότι υπάρχουν “πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση”. Ευχαρίστησε όσους άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.

“Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους”, είπε προς τους υπουργούς και υφυπουργούς του και πρόσθεσε ότι “Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης”. Παράλληλα είπε θα παραλάβουν και ένα έντυπο για να καταθέσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις για τις προγραμματικές δηλώσεις. Σημείωσε ότι αρωγός θα είναι ο ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και συνδέσμου με την γραμματεία της κυβέρνησης”.

Άλλο ύφος και ήθος εξουσίας

Φιλοδοξία είπε ο πρωθυπουργός είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση ως καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους και χρονοδιαγράμματα και ο πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: “Στις 17 ορκιζόμαστε  στην Βουή, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο. Στις 20-22 θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στις 22 η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σημείωσε ακόμη ότι “πετύχαμε τον κεντρικό στόχο της αυτοδυναμίας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό. Η εποχή του ανούσιου διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου”.

Την επόμενη ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον επιτελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και μετά το φορλογικό με τις μειώσεις φόρου που έχει δεσμευτεί. Ταυτόχρονα είπε θα αποκατασταθεί το κύρος και η ηρεμία στην Δικαιοσύνη με τον ορισμό της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία της Θέμιδας.

Όλα αυτά, είπε, σηματοδοτούν την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το πετύχουμε. Αναφορά έκανε και στο ήθος και ύφος της κυβέρνησης:

-Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια η κοινωνία περιμένει έργα και πράξεις δουλεύουμε για το εμείς. Μειώνουμε κατά το ένα τρίτο τις γραμματείες και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας για την συνεργασία μεταξύ μας

-δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο. Δεν σταμάταμε στη ψήφιση ενός νόμου παρακολουθούμε την εφαρμογή του για να διορθώνονται αστοχίες. Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης μας βοηθά

-δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με την συμπεριφορά μας, κρινόμαστε με όσα εκπέμπουμε, και όχι μόνο με τις δηλώσεις, αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους.

Οι 12 προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης είπεότι θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργέιο και έθεσε τις 12 βασικές προτεραιότητες:

-ισχυρή ανάπτυξη με επενδυσεις

-αξία στην ακίνητη περιουσία

-ασφάλια στο σπίτι στην πόλη και στη χώρα.

-κοινωνική συνοχή και αληλλεγγύη

εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επίσκεφθεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης.

-ποιοτική δημόσια υγέια

-νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία

-υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη

-προστασία του περιβάλλοντος

-σύγχρονο ψηφιακό κράτος

-νέο μοντέλο πολιτισμού

-ισχυρή Ελλάα σε έναν κόσμο που αλλαζεί. Ανέφερε στο πλαίσιο αυτό την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Κλείνοντας ανέφερε’; Ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα, με την ίδια τόλμη καλούμαστε να κυβερνήσουμε και μακάρι να συναντήσουμε την ίδα ωριμότητα από την αντιπολίτευση…Ο λαός περιμένει από εμάς να σηκώσουμε τα μανίκια, να αγαπήσουμε το καθήκον μας… δεν θα γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση αλλά μία άλλη κυβέρνηση. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία. σε όλες και σε όλους”./ibna