Συνάντηση Αναστασιάδη-Σπέχαρ και επαφές της Τζέιν Λουτ για κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη-Σπέχαρ και επαφές της Τζέιν Λουτ για κυπριακό

Νέο κύμα κινητικότητας στην Κύπρο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Συνάντηση είχε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η κ. Σπέχαρ θα έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο έγινε στο σπίτι του στη Λεμεσό όπου και αναρρώνει και σε αυτή παραβρέθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και διήρκησε περίπου μια ώρα.

“Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και είδα ότι είναι καλά. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Το απόγευμα θα δω και τον κ. Ακιντζί”, ανέφερε η κ. Σπέχαρ, σε σύντομη δήλωσή της.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κ. Σπεχαρ συναντήθηκαν με αντικείμενο την επικείμενη έκθεση που υποβάλλεται από τον ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη, προσχέδιο της οποίας δίνεται σήμερα στα μόνιμα μέλη του ΣΑ.

«Ο Πρόεδρος ήγειρε τις ενέργειες που κάνει η Τουρκία στην περιοχή μας, τις παραβιάσεις που γίνονται στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες οι οποίες σίγουρα παρεμποδίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» είπε ο κ. Προδρόμου.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ήδη είχε συνομιλίες στη Βρετανία, οπότε και αναμένεται σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό «δείχνει» πως υπάρχει ένα νέο κύμα κινητικότητας στο κυπριακό, ωστόσο παραμένει μεγάλο εμπόδιο η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Τα μηνύματα από εκεί δεν έχουν αλλάξει, τουναντίον, παρά το ότι γνωστοποιήθηκαν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ΕΕ, η Άγκυρα υποστηρίζει πως και το «Γιαβούζ» θα συνεχίσει κανονικά με τη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας./ibna