Οδηγίες προς ναυτιλομένους θα δώσει σήμερα ο Μητσοτάκης σε υπουργούς και υφυπουργούς 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους θα δώσει σήμερα ο Μητσοτάκης σε υπουργούς και υφυπουργούς 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους, θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους υπουργούς και υφυπουργούς του κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Οι συνεργάτες του λένε ότι δεν θα είναι μόνο πανηγυρική αλλά θα έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα αφού ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Μάλιστα η συνεδρίαση θα γίνει για πρώτη και τελευταία φορά στη Βουλή και επίσης για πρώτη και τελευταία φορά θα μεταδοθεί η ομιλία του πρωθυπουργού από την δημόσια τηλεόραση. Οι επόμενες συνεδριάσεις στις οποίες θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί θα γίνονται στο κέντρο της εκτελεστικής λειτουργίας, το Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο αναμένεται να δοθούν και οι αρμοδιότητες των υφυπουργών και να ξεκαθαριστεί εάν θα διαθέτουν νομοθετική πρωτοβουλία και εάν αυτό θα ισχύει γενικά ή κατά περίπτωση. Ήδη σε συγκεκριμένα υπουργεία υπάρχουν αταίριαστα δίδυμα με εντελώς διαφορετική μεταξύ τους αντίληψη. 

Ο πρωθυπουργός θα σταθεί στο ήθος και ύφος της εξουσίας και θα δηλώσει ότι στο εξής οι υπουργοί και υφυπουργοί δεν θα μπορούν να έχουν παράλληλη επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς επίσης ότι δεν θα ανεχθεί να διορίζουν τους συγγενείς τους στο δημόσιο ή αυτοί να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Μάλιστα κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες που άλλωστε έχουν δρομολογηθεί με τα νομοσχέδια στα οποία έχει γίνει η προεργασία. Το φορολογικό με τις βασικές μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που θα γίνει από τις 20-22 Ιουλίου και πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές. Η Βουλή θα κλείσει μόνο για μία εβδομάδα και θα ξανανοίξει μετά τις 20 Αυγούστου. Στα πρώτα νομοσχέδια είναι το επενδυτικό που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Ρυθμίσεις που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη επίσης έχουν προτεραιότητα, όπως η κατάργηση διατάξεων -όχι συνολικά- του νόμου Παρασκευόπουλου, οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες που έφερε άρον η απελθούσα κυβέρνηση, με την αυστηροποίηση των διατάξεων για τους καταδικασμένους για τρομοκρατεία, η ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας. Το μήνυμα είναι  “μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα” και θα περιγράψει τις πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Μέσα στα πρώτα δέκα νομοσχέδια θα είναι και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ξεκινά από την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και κυρίως θα καθιερώνει ως κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης. 

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης σε μία πρώτη κίνηση μείωσης των δημοσίων δαπανών./ibna