Ώρα απολογισμού και σχεδιασμού της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ώρα απολογισμού και σχεδιασμού της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Κυριακής. Στην συνεδρίαση που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συζητήσει τον απολογισμό της εκλογικής μάχης και του αποτελέσματος αλλά κυρίως τα επόμενα βήματα.

Όπως τονίζουν κομματικά στελέχη είναι απαραίτητο να εντοπιστούν τα λάθη και οι αδυναμίες του προηγούμενου διαστήματος αλλά αυτό που μπαίνει σε προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Τόσο όσον αφορά την ανασυγκρότηση του ίδιου του κόμματος αλλά και το είδους της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, οργανωτικές και δομικές, στο κόμμα προκειμένου να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση που φαίνεται να σταθεροποιείται.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν εκείνοι που μιλούν για ένα νέο εννιαίο κόμμα που θα συμπεριλαμβάνει τα στελέχη, τις κινήσεις και τον κόσμο της κεντροαριστεράς και τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ. Με μια καθαρά κεντροαριστερή κατεύθυνση. Μια άλλη θέση, που εκφράζεται κυρίως από την αριστερή τάση του κόμματος, είναι να ενισχυθεί η αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρότερες οργανώσεις και ενίσχυση των κινηματικών χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν όμως και στελέχη που υπογραμμίζουν πως το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και η μαζική ένταξη νέων μελών μπορεί να συνδυαστεί σαφώς με την αριστερή ταυτότητα και την συμμετοχή στα κινήματα που θα υπερασπίζονται τα κεκτημένα της περασμένης τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση κεντρικός στόχος που έχει τεθεί, και αναμένεται αύριο να γίνει σαφέστερο , είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μια θεσμική και προγραμματική αντιπολίτευση που θα είναι μαχητική και με κοινωνική παρουσία εκεί που θα χρειαστεί.

Η πολιτική γραμματεία θα αποφασίσει ακόμα την διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία με την σειρά της θα καταλήξει στην ημερομήνια της διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου. Όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, στόχος είναι αυτό να πραγματοποιηθεί εντός του 2019./ibna