Μεγάλη πτώση 4,28% για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση 4,28% για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρέασε η διάψευση των προσδοκιών από τον επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ περί της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή, κάτι το οποίο είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα η νέα κυβέρνηση

Το παραπάνω μαζί με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους των επενδυτών του χρηματιστηρίου, συνετέλεσε στο να υποχωρήσει ο γενικός δείκτης κάτω από τις 850 μονάδες, κλείνοντας συγκεκριμένα στις 840,58 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε υποχώρηση κατά 4,28%. Πάντως, στην διαμόρφωση της όλης αρνητικής εικόνας συνετέλεσε και η στάση επιφυλακής που τηρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ατονούν οι όποιες προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στο τέλος  του τρέχοντος μηνός από την Fed, κάτι που ασφαλώς επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Η εμφάνιση του short selling είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σήμερα και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και αθροιστικά να υποχωρήσει μετεκλογικά ο δείκτης κατά 6,04%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε χθες ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος που έκλεισε στις  736,28 μονάδες χάνοντας ποσοστό 6,41%. Μάλιστα, στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι απώλειες υπερέβησαν στο διήμερο το 12%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,12%, στις 2.112,37 μονάδες, ενώ πτώση 5,10% κατέγραψε ο Mid Cap κλείνοντας στις 1.276,69 μονάδες.

Όσον αφορά δε την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτή συρρικνώθηκε αθροιστικά στο διήμερο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου η οποία στις τελευταίες προεκλογικές συνεδριάσεις βρισκόταν στο όριο του 2% (έχοντας υποχωρήσει και στο 2,01%) βρέθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της δευτερογενούς αγοράς κρατικών χρεογράφων ακόμη και στο 2,21%, ενώ είχε ανοίξει το πρωί στο 2,08%. Αναφορικά δε με την απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, αυτή κινήθηκε πάνω από το 1,2%, ενώ προχθές εκινείτο στην περιοχή του 1%./ibna