Συνάντηση Zaharieva – Dačić για τις δηλώσεις Borissov

Συνάντηση Zaharieva – Dačić για τις δηλώσεις Borissov

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και ο Σέρβος ομόλογός της Ivica Dačić πραγματοποίησαν συνομιλίες στις 9 Ιουλίου σχετικά με τα σχόλια του Πρωθυπουργού Boiko Borissov για το Κοσσυφοπέδιο και την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και την αντίδραση του Dačić σε αυτά.

Η Zaharieva και ο Dačić συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.

Όπως τονίστηκε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε στον κ. Dačić ότι τα σχόλια του Borissov, σύμφωνα με τα οποία ο υπεύθυνος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, αντί για την πατρίδα του στην Ισπανία, ήταν πολιτικά και η αντίδραση του Dačić ήταν «σαφώς απαράδεκτη για τη Βουλγαρία και δεν βοηθά τις φιλικές μας διμερείς σχέσεις ».

Το γεγονός ότι 23 χώρες της ΕΕ, μία από τις οποίες είναι η Βουλγαρία, αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, δεν μπορεί να εμποδίσει τις διμερείς σχέσεις της Σόφιας και του Βελιγραδίου και η Βουλγαρία ανέκαθεν υποστήριζε τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, δήλωσε η Zaharieva.

«Προφανώς υπάρχει μια εσφαλμένη ερμηνεία των λέξεων του Borissov- ήμουν έκπληκτος από τα όσα είπαν τα ΜΜΕ μας. Όπως συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, ο Borissov απαντούσε στην ερώτηση κατά πόσο ο Borrell θα ήταν κομματικός επειδή η Ισπανία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό, για μένα, αλλάζει το πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Dačić, σύμφωνα με τα όσα έγινα γνωστά.

«Έχω συνεργαστεί με τον Borissov εδώ και πολλά χρόνια, εκπλήσσομαι από τις ερμηνείες των λέξεων του στα μέσα μας. Συζητήσαμε όλα αυτά με την υπουργό Zaharieva. Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία, φιλικές, συμμαχικές και στρατηγικές, γιατί είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών.

«Είμαστε ευγνώμονες στη Βουλγαρία για τη βοήθειά τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Βουλγαρία μπορεί να στηριχθεί στη Σερβία. Η εντύπωση στη Βουλγαρία ήταν ότι επιτέθηκα στον Borissov, αλλά αντέδρασα σε κάτι που ο Borissov δεν είπε … εννοώ ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει και όπως είπε ο Boiko, “Ας πιέσουμε!”», δήλωσε ο Dačić./ibna