Χρ. Σταικούρας: Δεν παραλαμβάνουμε καμμένη γη

Χρ. Σταικούρας: Δεν παραλαμβάνουμε καμμένη γη

Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ένας καθαρός διάδρομος χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας για την επόμενη δεκαπενταετία,  το υφιστάμενο μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων και μια οικονομία σε ανάπτυξη, είναι η σημαντική παρακαταθήκη την οποία αφήνει στα της οικονομίας η απερχόμενη κυβέρνηση στην καινούργια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο παρέλαβε στην τελετή ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν παραλαμβάνουμε καμμένη γη». Ανέφερε συγκεκριμένα πως δεν θα μηδενίσει το έργο των προκατόχων του, αλλά το νέο οικονομικό επιτελείο θα κρατήσει τα όποια θετικά και θα οικοδομήσει πάνω σε αυτά, διορθώνοντας τα όποια λάθη και παραλείψεις. Ωστόσο, έκανε λόγο για υπαρκτά προβλήματα και τόνισε ότι κεντρική επιδίωξη της νέας κυβέρνησης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημοσιονομική πορεία και τραπεζικό τομέα.

Περιγράφοντας στις δηλώσεις του τις κορυφαίες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης στάθηκε ειδικά στην μείωση των φόρων και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Ευ. Τσακαλώτος: Καθαρός διάδρομος 15 ετών και «μαξιλάρι»

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το κατείχε από τις 6 Ιουλίου 2015 έως τις 28 Αυγούστου 2015 και από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο νέο οικονομικό επιτελείο. Τόνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, καθαρό διάδρομο χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη.

Φεύγοντας από τα της οικονομίας, και σε μια περισσότερο πολιτική τοποθέτηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος “για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%”, προσθέτοντας με νόημα, “έχουμε δώσει υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι”. Ακόμη, ευχαρίστησε έναν προς έναν τους στενούς του συνεργάτες, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την γενική γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου, τον διευθυντή του γραφείου του Σπ. Παπακωνσταντίνου αλλά και το δίδυμο Δημήτρη Παπαγιαννάκου και Δημήτρη Λιάκου, για τους οποίους, όπως είπε, “χωρίς αυτούς τους δύο δεν θα είχαμε φτάσει ούτε στα μισά της διαπραγμάτευσης”.