Το Μαυροβούνιο μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο;

Το Μαυροβούνιο μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο;

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Μαυροβουνίου – Ιταλίας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο επένδυσης που θα επιτρέψει στο Μαυροβούνιο να καταστεί ενεργειακό κέντρο των χωρών των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας Terna, Luigi Ferraris, ο οποίος πρόσθεσε ότι η έναρξη της εμπορικής χρήσης προγραμματίζεται για το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο επικεφαλής της Terna συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Duško Marković, και Milo Đukanović αντίστοιχα, με την ευκαιρία της επιτυχούς ολοκλήρωσης του έργου του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, ύψους επένδυσης 1,15 δισ. ευρώ.

Το υποβρύχιο καλώδιο συνολικής ισχύος 600 MW, εγκαταστάθηκε σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως επεσήμανε ο Luigi Ferraris και καταγράφεται σε  σχετική ανακοίνωση, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την προσέλκυση άλλων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο έργο στον τομέα των ΑΠΕ στην Μεσόγειο έχει ήδη αποφέρει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικές επιχειρήσεις στο Μαυροβούνιο.

Από την πλευρά του, ο Duško Marković ενημέρωσε τον επικεφαλής της Terna ότι αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνιών με το Μαυροβούνιο, προκειμένου να κάνουν χρήση του υποθαλάσσιου καλωδίου./ibna