Χωρίς υποστηρικτικά πλοία το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Χωρίς υποστηρικτικά πλοία το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Τι λέει η ανακοίνωση της εταιρείας όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ

Μιχάλης Μιχαήλ

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο αφορά τα μέτρα που παίρνει η τελευταία έχουν αυξηθεί ακριβώς επειδή πιάνουν τόπο, είπε στο ΙΒΝΑ διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή δεν θεωρεί πως έχουν εξαντληθεί τα όρια στα οποία μπορούσε να φτάσει η κυπριακή διπλωματία εφόσον αναμένεται να παρθούν και συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, κυπριακά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» κατάφεραν να εξασφαλίσουν επικοινωνία με υποστηρικτικές προς το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο εταιρείες. Από εκεί προέκυψε η πληροφόρηση πως αυτές οι εταιρείες και τα πλοία τους, αντιλαμβανόμενες και τα μέτρα που έχει πάρει η κυπριακή Δημοκρατία κατά όσων βοηθούν με τεχνικά μέσα τα τουρκικά γεωτρύπανα, αποφάσισαν να αποσύρουν τα πλοία τους.

Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, ωστόσο δεν παύει από το να αποτελεί μια νίκη για την Κύπρο.

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του «Γιαβούζ» σε κυπριακά ύδατα», ανακοίνωσε η μητρική Ολλανδική εταιρεία “Vroon Offshore Services”, ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE.

Η απάντηση του εκπροσώπου της “Vroon Offshore Services” στον «Φ», ήταν ξεκάθαρη, ότι τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ», από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα.