Η UNESCO προειδοποιεί τις αρχές της Οχρίδας για τις παράνομες κατασκευές

Η UNESCO προειδοποιεί τις αρχές της Οχρίδας για τις παράνομες κατασκευές

Την περασμένη εβδομάδα, η UNESCO εξέδωσε προειδοποίηση προς τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να λάβουν επείγοντα μέτρα μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 σχετικά με τις 19 καταγγελίες που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον μεγάλο αριθμό παράνομων κατασκευών στην Οχρίδα. Κατά την 44η σύνοδό της, ο οργανισμός αυτός θα αξιολογήσει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το τελευταίο έτος και θα αποφασίσει εάν η λίμνη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό την προστασία της.

Η UNESCO προειδοποίησε ότι υπάρχουν συνολικά 409 παράνομες κατασκευές που θέτουν σε κίνδυνο αυτή την πόλη, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο των τόπων των οποίων η κληρονομιά προστατεύεται από τον οργανισμό.

Οι τοπικές αρχές στην Οχρίδα δήλωσαν ότι θα αναλάβουν άμεση δράση μετά την προειδοποίηση της UNESCO. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Konstantin Djeordjevski, οι αρχές θα καθορίσουν πόσες από τις 409 παράνομες κατασκευές αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και στη συνέχεια θα αποφασίσουν ποιες από τις κατασκευές αυτές θα κατεδαφιστούν.

«Όλες οι παράνομες κατασκευές που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον θα κατεδαφιστούν», δήλωσε.

Η κεντρική κυβέρνηση στα Σκόπια επίσης ανέφερε ότι θα ενεργήσει επί τούτου.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν», δήλωσε ο υπουργός Edmond Ademi.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι είναι απαισιόδοξες αναφορικά με το αν η κατάσταση μπορεί να αλλάξει./ibna